Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az elérhető leggyorsabb vezetékes internet sebességét egyesíti a vezeték nélküli hozzáférés előnyeivel az a Facebook által kidolgozott technológia, melynek tesztelése most kezdődik.

Tavasszal, a Mobile World Congress szakkiállításon derült ki, hogy idén végre a szabad ég alatti tesztjei is megkezdődnek a Facebook Telecom Infra Project (TIP) nevű programjának. Illetve az annak keretein belül kidolgozott Terragraph nevű vezeték nélküli adatátviteli technológiának, amely az infravörös tartományban milliméteres hullámhosszon működik, és kifejezetten arra optimalizálták, hogy a sűrűn lakott városi területeken nagysebességű internetkapcsolatot biztosítson.

©

Már akkor tudni lehetett, hogy a világon két helyen indul majd a tesztüzem: a Telenor Kuala Lumpurban, a Deutsche Telekom leányvállalataként a Magyar Telekom pedig egy akkor budapestiként emlegetett teszthelyszínen méri majd fel, hogy a való életben hogyan teljesít a mérnökök által kidolgozott új, szupergyors vezeték nélküli kapcsolat. A FierceWirelessTech szakoldal most arról ír: sikerült áthidalni a pilot program helyszíne körüli nehézségeket.

A Magyar Telekomnál érdeklődésünkre elmondták: végül nem Budapesten tesztelnek, hanem az ország két másik pontján: a Cegléd környéki Mikebudán és a Veszprém megyében található Márkón.

Mikebudán megtörtént a hálózat felszerelése, 50 ügyfél háztartásában a nyár végén meg is kezdődött a szolgáltatás tesztelése. A mérnökök 60 GHz-es lefedő hálózatot alakítottak ki, amely vezeték nélkül kapcsolja az épületeket, lakásokat az internetre. Az ügyfelek a hagyományos otthoni internet szolgáltatást próbálhatják ki az innovatív, vezeték nélküli technológián. A virtuális optikának nevezett szolgáltatással akár 500 Mbit/s internetsebesség is elérhető. (A technológiát alapvetően 1 Gbit/s sebességre is felkészítik majd.) Mikebudán néhány ügyfélnek lehetősége lesz az IPTV szolgáltatás tesztelésére is ezen a technológián. A tesztidőszakot tavaszig tervezik futtatni.

Terragraph-jeltovábbítók
©

Márkón éppen most szerelik fel a rendszert, majd megkezdődik az ügyfelek felkeresése, tesztelésre való felkérése – tudtuk meg a szolgáltatótól.

A hálózatfejlesztésben részt vevő vállalatok reményei szerint az új technológia segítségével gyorsan növelhető a szélessávú lefedettség, és egyben alapot nyújt a jövőbeli internetalapú alkalmazások és később akár az 5G-hálózatok elterjedéséhez. A korábbi tervek úgy szóltak, sikeres teszt esetén a tanulságok levonása után a Telekom egy nagyobb előfizetői kör számára is kinyitná a technológiát. Az erre épülő Telekom Virtual Fiber szolgáltatás várhatóan 2020-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba a nemzetközi piacokon.

A Facebook pedig azért érdekelt a Terragraph fejlesztésében, mert ezt használva – adott esetben ingyenes – internetelérést biztosíthat az elmaradottabb területeken, így növelve felhasználói bázisát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

"Értékünk a sokszínűség" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Daczi Dóra

"Értékünk a sokszínűség" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Daczi Dóra

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon