Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az elérhető leggyorsabb vezetékes internet sebességét egyesíti a vezeték nélküli hozzáférés előnyeivel az a Facebook által kidolgozott technológia, melynek tesztelése most kezdődik.

Tavasszal, a Mobile World Congress szakkiállításon derült ki, hogy idén végre a szabad ég alatti tesztjei is megkezdődnek a Facebook Telecom Infra Project (TIP) nevű programjának. Illetve az annak keretein belül kidolgozott Terragraph nevű vezeték nélküli adatátviteli technológiának, amely az infravörös tartományban milliméteres hullámhosszon működik, és kifejezetten arra optimalizálták, hogy a sűrűn lakott városi területeken nagysebességű internetkapcsolatot biztosítson.

©

Már akkor tudni lehetett, hogy a világon két helyen indul majd a tesztüzem: a Telenor Kuala Lumpurban, a Deutsche Telekom leányvállalataként a Magyar Telekom pedig egy akkor budapestiként emlegetett teszthelyszínen méri majd fel, hogy a való életben hogyan teljesít a mérnökök által kidolgozott új, szupergyors vezeték nélküli kapcsolat. A FierceWirelessTech szakoldal most arról ír: sikerült áthidalni a pilot program helyszíne körüli nehézségeket.

A Magyar Telekomnál érdeklődésünkre elmondták: végül nem Budapesten tesztelnek, hanem az ország két másik pontján: a Cegléd környéki Mikebudán és a Veszprém megyében található Márkón.

Mikebudán megtörtént a hálózat felszerelése, 50 ügyfél háztartásában a nyár végén meg is kezdődött a szolgáltatás tesztelése. A mérnökök 60 GHz-es lefedő hálózatot alakítottak ki, amely vezeték nélkül kapcsolja az épületeket, lakásokat az internetre. Az ügyfelek a hagyományos otthoni internet szolgáltatást próbálhatják ki az innovatív, vezeték nélküli technológián. A virtuális optikának nevezett szolgáltatással akár 500 Mbit/s internetsebesség is elérhető. (A technológiát alapvetően 1 Gbit/s sebességre is felkészítik majd.) Mikebudán néhány ügyfélnek lehetősége lesz az IPTV szolgáltatás tesztelésére is ezen a technológián. A tesztidőszakot tavaszig tervezik futtatni.

Terragraph-jeltovábbítók
©

Márkón éppen most szerelik fel a rendszert, majd megkezdődik az ügyfelek felkeresése, tesztelésre való felkérése – tudtuk meg a szolgáltatótól.

A hálózatfejlesztésben részt vevő vállalatok reményei szerint az új technológia segítségével gyorsan növelhető a szélessávú lefedettség, és egyben alapot nyújt a jövőbeli internetalapú alkalmazások és később akár az 5G-hálózatok elterjedéséhez. A korábbi tervek úgy szóltak, sikeres teszt esetén a tanulságok levonása után a Telekom egy nagyobb előfizetői kör számára is kinyitná a technológiát. Az erre épülő Telekom Virtual Fiber szolgáltatás várhatóan 2020-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba a nemzetközi piacokon.

A Facebook pedig azért érdekelt a Terragraph fejlesztésében, mert ezt használva – adott esetben ingyenes – internetelérést biztosíthat az elmaradottabb területeken, így növelve felhasználói bázisát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok