szerző:
hvg.hu

A Norton Security vírusirtót is készítő Symantec rendelkezik egy olyan renszerrel, amely képes lehet megvédeni a torrentezőket a vírusoktól. Sokak problémáját oldaná meg a szabadalom.

A torrentezők számára mindig is komoly problémát jelentett az illegalitás. Nem csak azért, mert nagy a lebukás veszélye, hanem azért is, mert a torrentoldalakon keresztül nemcsak a filmek, zenék és szoftverek kalózmásolatai terjednek, hanem a vírusok is. A hackerek sokszor a torrentfájlokban rejtik el a rosszindulatú kódot, amiről csak akkor derül ki, hogy vírus, amikor a felhasználó már letöltötte azt. Azonban lehet, hogy nem sokáig kell már emiatt aggódni.

Az ismert vírusirtó, a Norton Security készítői hónapokkal ezelőtt már szabadalmi kérelmet is benyújtottak egy technológiára, amellyel a vírusoktól védenék meg a torrentezőket. A Symantec által fejlesztett rendszer képes lenne azonosítani azokat a fájlokat, amiben rosszindulatú kódokat rejtettek el a hackerek. Ezeket a tartalmakat egyszerűen blokkolnák, így a felhasználók nem is férnének hozzájuk. Az új megoldás fejlesztői szerint bár a BitTorrent protokollja igyekszik védeni a felhasználókat a vírusoktól, ez sok esetben nem sikerül.

A rendszer egy megadott skálán pontozná a torrentfájlokat az alapján, hogy mennyire megbízható az adott tartalom. A pontszámot olyan adatokból számítanák ki, mint hogy ki töltötte fel az eredeti fájlt, milyen oldalról származik a fájl vagy épp hányan töltik le és osztják meg épp. Ennek köszönhetően ha egy feltöltő IP címéhez már több fertőzött torrent is tartozik, akkor értelemszerűen alacsony pontszámot kap majd.

Ha a rendszer egy fertőzött torrentet talál, akkor több különböző lépést is tehet ellene: törölheti azt, de akár blokkolhatja is a hozzá tartozó hálózati forgalmat, így vágva el a külvilágtól a vírust.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak