szerző:
hvg.hu

Elege lett Tim Cooknak: személyesen kéri, hogy vonják vissza a Bloomberg Businessweek cikkét, amelyben kínai kémchipekkel hozták összefüggésbe, többek között, az Apple-t.

Szövevényes történetről van szó, amely akár a történelem legnagyobb ipari kémkedési ügye is lehet. A Bloomberg által feltártak szerint a kínai kormány több mint 30 amerikai óriáscég, köztük az Apple és az Amazon szervereihez férhetett hozzá beágyazott mikrochipen keresztül. Az Apple 2015-ben észlelte is ezt, és eltávolította a szabotált áramkört – a részletekről itt olvashatnak.

Az Apple (no meg az Amazon) is azonnal cáfolta, hogy bármilyen biztonsági incidenst észlelt volna, s a cég egyik biztonsági főnöke levelet is küldött az amerikai kongresszusnak ez ügyben, határozottan tagadva a Bloomberg értesüléseit. Az újság viszont visszavágott: több mint egy éves nyomozás után, 17 egyedi és megbízható forrásra, köztük kormányzati tisztviselőkre és Apple-dolgozókra hivatkozva állítja a hardverek és a támadások egyéb elemeinek manipulálását.

Dagad a botrány, és újabb lépésként az Apple első embere Tim Cook követeli az inkriminált cikk visszavonását, ilyenre – nyilvánosan – először kerül sor az Apple történetében. A vezérigazgató a Buzzfednek elmondta, hogy mivel nem igaz a történet, a visszavonás lenne az egyetlen helyes lépés. Azt is kifejtette, hogy a Bloomberg újságírói a vádaskodás közben „elfelejtették” megosztani az Apple-lel a szóban forgó (állítólag felfedezett, majd eltávolított) chipek adatait, ezt Cook a bizonyítékok hiányának véli.

A Bloomberg jelentését követően mélyreható vizsgálatot indított az Apple (a fejére állították a vállalatot – mondta Cook), de nem találtak olyan bizonyítékot, ami alátámasztotta volna a Bloomberg értesüléseit. Cook azt is elmondta a Buzzfeednek, hogy a kezdetektől fogva reagált a történetre, személyesen beszélt a Bloomberg újságíróival, tisztázni próbálta, hogy mi (nem) történt, és valamennyi újságírói kérdésre válaszolt. Minden egyes ilyen találkozó után változott kicsit a történet, viszont az Apple soha semmit sem talált. A labda most a Bloomberg térfelén pattog, várjuk a folytatást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Eladták egy nő méhét Malawiban

Eladták egy nő méhét Malawiban

Izgalmas csillagászati események jönnek idén, ezt tegye, ha nem akar róluk lemaradni

Izgalmas csillagászati események jönnek idén, ezt tegye, ha nem akar róluk lemaradni

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak