szerző:
MTI / hvg.hu

De például a doktori értekezésének másolata és a bomberdzsekije is megvásárolható az online árverésen, ahol Newton, Darwin és Einstein egyes dokumentumaira is lehet licitálni.

Stephen Hawking doktori értékezésének másolatától motorizált kerekesszékéig a néhai brit elméleti fizikus számos személyes tárgyát árverezi el a londoni Christie's aukciósház. Az On the Shoulders of Giants (Óriások vállán) című online árverésen Hawking 22 személyes tárgya mellett Isaac Newton, Charles Darwin és Albert Einstein által írt dokumentumokat is eladásra kínálnak október 31. és november 8. között. 

"Stephen Hawking világszerte ismert hatalmas személyiség volt. Megvolt az a fantasztikus képessége, hogy kapcsolódjon az emberekhez" - mondta Thomas Venning, a Christie's munkatársa. Az árverésen többek között megvásárolható lesz

  • Hawking Táguló univerzumok tulajdonságai című doktori értekezésének öt másolata közül az egyikre is lehet licitálni az árverésen, értékét 100-150 ezer fontra (36-54 millió forintra) becsülik. 
  • Hawking Az idő rövid története című világsikerű könyvének egy példánya, amelyet a tudós egykor ujjlenyomatával látott el. Leütési árát 2-3000 fontra (727 ezer-egymillió forint közöttire) becsülik.
  • Hawking díjai és kitüntetései, 10-15 ezer font (3,6-5,4 millió forint) értékben. 
  • Egy Hawking beleegyezésével készült másolat abból a meghívóból, amely Hawking 2009-es, időutazóknak rendezett bulijához készült. Ezt 100-150 fontra becsülik.
  • Hawking bomberdzsekije,amelyet egy 2016-os dokumentumfilmben viselt, és melynek becsült értéke 100-150 font.
  • Egy eredeti forgatókönyv Hawking megjelenéséről a Simpsonsban 2010-ben. Ennek becsült ára 2-3000 font.
  • Hawking motorizált kerekesszéke még a nyolcvanas évek végéről, amelyet 10-15 ezer fontra becsülnek. Bár Hawking a hatvanas évektől használt kerekesszéket, ez az első olyan darab, amely meg is maradt. Ezt a tudós egészen addig használta, amíg a kezeivel képes volt irányítani a szék mozgását.
  • Albert Einstein több levele, egyenként több mint ezer fontért.
  • Charles Darwin több levele, egyenként több mint ezer fontért.
  • Isaac Newtontól két dokumentum, az egyik egy kölcsön visszafizetéséről szól (10-15 ezer fontért), a másik a tudós alkímiával foglalkozó jegyzeteinek egy része (80-100 ezer fontért).

Az aukció iránt már most nagy az érdeklődés Ázsiából, a Közép-Keletről, az Egyesült Államokból és Ausztráliából - mondta Venning.

Stephen Hawking, a világhírű elméleti fizikus 76 évesen márciusban hunyt el. Nevét a harminc éve megjelent, Az idő rövid története című, az univerzum titkait a laikus olvasóközönség számára is érthető stílusban feltáró könyv tette világszerte ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle és ma is töretlen a kereslet iránta. A mű minden idők legolvasottabb tudományos bestsellere lett.

A The Grand Design (A nagy terv) című, 2010-ben megjelent műve legalább ekkora feltűnést keltett, ebben ugyanis kifejtette azt a meggyőződését, hogy az univerzum létrejöttéhez nem volt szükség Teremtőre, a modern tudomány válasza a világmindenség kialakulását övező kérdésekre nem a "Nagy Tervező" közreműködésének feltételezése.

A legnagyobb kortárs asztrofizikai gondolkodóként és az "asztrofizika popsztárjaként" egyaránt emlegetett Hawking szerepelt rajzfilmekben, sorozatokban, lemezeken is. Még egyetemi évei alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. 1969-ben kényszerült végleg tolókocsiba, végül csak beszédszintetizátor segítségével tudta csak megosztani gondolatait másokkal. Betegsége testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját