szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Iskolai lövöldözés bárhol történhet. Amerikai és német példák azt jelzik, hogy a megelőzés vagy a védekezés jó néhány technikája vagy drága, vagy vitatható.

„Úgy érzem, mintha titokzatos szempár figyelne állandóan, és azóta nem hagyhatom, hogy elkalandozzanak a gondolataim” – vallotta be egy riporternek a hangcsoui 11-es számú gimnázium egyik tanulója. A jellegzetesen kínai technikát az idén vezették be az iskolában. Alapja az arc-, érzelem- és mozgásfelismerés. Az osztálytermet félpercenként pásztázza végig három kamera. A hozzájuk csatlakozó számítógép nem pusztán a diákok hangulatát állapítja meg az arckifejezésük alapján, hanem számontartja azt is, mit csinálnak: olvasnak, figyelnek, jelentkeznek, a padra borulnak. Saját kijelzőjén a tanár láthatja az órai átlagokat, és a gép külön jelzi, kik nem figyelnek.

Bár akadt hozzászóló a Sina Weibo közösségi oldalon, aki szerint ez rosszabb lehet, mint a börtön, a diákok állítólag hozzászoktak a dologhoz. Kínában az utóbbi években amúgy is elképesztő méreteket ölt a megfigyelés (persze leginkább a felnőttek ellenőrzése), mindennapos az arcfelismerés is – és a kínaiak jelentős része gond nélkül együtt él ezzel. Jóval nagyobb vitákat vált ki az iskolai arcfelismerés az Egyesült Államokban, ahol kapható golyóállónak nevezett iskolatáska is, amellyel a diákok védhetik a fejüket. Első pillantásra pedig indokolt lenne, hiszen óvintézkedésnek szánják egy szörnyű amerikai jelenség, az iskolai ámokfutások ellen. De persze üzletnek sem rossz – tárja fel az ottani sajtó –, hogy drága rendszereket adnak el az iskoláknak.

A lehetséges védekezési módszerekről és a magyarországi helyzetről a HVG hetilap legfrissebb számában olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!