szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Frissítette a Microsoft a Windows operációs rendszerrel kapcsolatos adatait: óriási számot közölt, szinte hihetetlen, hány gép futtat ma valamilyen Windows rendszert.

Jelenleg is (akárcsak már évek óta) a Windows a világ vezető operációs rendszere. Napjainkban másfél milliárd számítógépen fut valamilyen változata – derül ki a Microsoft érdekes számokat bemutató, Microsoft by the Numbers nevű, nemrégiben frissített weboldaláról.

Ha verziókra bontjuk a rendszert, akkor – más elemzők szerint – továbbra is a Windows 7 a favorit asztali operációs rendszer (a gépek 40 százalékán fut), de ott van nyomában a Windows 10 nagyjából 37 százalékos részesedéssel. Az már csak idő kérdése, hogy forduljon a kocka, a Microsoft ugyanis 2020 januárjában megszünteti a Windows 7 támogatását, és minél jobban közeledünk e határidőhöz, annál többen fognak áttérni a Windows 10-re.

©

A Windows 10 folyamatosan fejlődik, és a Microsoft évente kétszer frissítést is kiad hozzá, Ezt a stratégiát egyébként többen is bírálják, arra hivatkozva, hogy nincs elég idő a frissítések mélyebb kidolgozására, ellenőrzésére. Vannak, akik kifejezetten tisztességtelennek mondják olyan frissítések közzétételét, amelyek több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

Jó példa erre a legutóbbi, októberi frissítés és a vele együtt érkező fájltörlési mizéria – hogy az apróbb bugokat most ne is említsük –, ami miatt a Microsoft kénytelen volt visszahívni az update-et. Érthető, ha jó páran párhuzamot vonnak a rossz emlékezetű Windows Vista és az októberi frissítés között. Nagy különbség – és kifejezetten kellemetlen –, hogy mára a Microsoftnak 15 millió tesztelője van, ezzel együtt vághatja tönkre a gépet egy Windows-frissítés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát