szerző:
hvg.hu

Tim Berners-Lee évek óta hangoztatja, hogy az általa kitalált internet mára teljesen átalakult, és nem a jó irányba. Most egy új gondolattól vezérelve szeretné ismét "normálissá" tenni a webet.

Az elmúlt években egyre többször szólalt meg az internet atyjaként ismert élő legenda, Tim Berners-Lee, és sajnos erre jó oka is volt. A szakember többször hangoztatta már, hogy az internet egy szörnyű hely lett, és az egészet át kellene alakítani, a technológiai óriáscégeket – mint a Facebook, a Google, az Amazon vagy az Apple – pedig fel kellene darabolni. Most egy programmal állt elő, amivel megvédené a jövö internetét.

A The Washington Post beszámolója szerint a Contract for the Web elnevezésű projekt lényegében sürgeti a kormányokat, a nagy internetes cégeket és a felhasználókat, hogy kötelezzék el magukat az internet nyitottsága és elérhetősége védelme mellett, miközben növelik a felhasználók védelmét és csökkentik az álhírek és a gyűlöletbeszéd terjedését.

A világ népességének fele jelenleg is internet nélkül él, akik pedig használják, egyre inkább veszélyben érezhetik a jogaikat és a szabadságukat. Az alapelvek szerint a felhasználók számára teljes körű, cenzúrázatlan és megfizethető internet-kapcsolatot kell biztosítani, ugyanakkor tiszteletben kell tartani az alapvető emberi és szabadságjogokat, támogatnia kell a kultúrát, a felhasználóknak pedig szintén tiszteletben kell tartaniuk a polgári diskurzust.

©

A Tim Berners-Lee által 2009-ben megalapított World Wide Web Alapítvány az internet elérhetősége és szabadsága érdekében nemrég kiadott egy jelentést is, amely az internetezés veszélyeire és hiányára hívja fel a figyelmet. Az eredménye nem lett túl meglepő: növekedő manipulációról, félretájékoztatásról, online visszaélésekről szól, ugyanakkor az adatvédelmi törvényeket gyengének, az internet szabadságát pedig biztosítatlannak találták.

Jelenleg 1,2 milliárd ember internetezik olyan országban, ahol nem biztosított az internet semlegessége, tovvábbi 1,5 milliárdan pedig úgy neteznek, hogy nincsenek átfogó jogszabályok a felhasználói adatok védelmére.

A szakember által életre hívott "társadalmi szerződést" több mint 50 szervezet támogatja, köztük például a francia kormány, a Google és a Facebook is. Tim Berners-Lee abban bízik, hogy 2019 májusára elég támogatói bázis gyűlik össze, hogy valóban megkössék az átfogó társadalmi szerződést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

A magyarok negyede digitális analfabéta

Egy 2018-as Európai Bizottsági jelentés szerint Magyarország rendszeres internethasználat és digitális képességek terén is elmarad az EU átlagától. Azért van fejlődés.

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Kertészeti cége és marihuánaültetvénye volt a budapesti férfinak

Kertészeti cége és marihuánaültetvénye volt a budapesti férfinak

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?