szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tim Berners-Lee évek óta hangoztatja, hogy az általa kitalált rendszer mára teljesen átalakult, és nem a jó irányba. Most egy új gondolattól vezérelve szeretné ismét "normálissá" tenni a webet.

Az elmúlt években egyre többször szólalt meg a világháló atyjaként ismert élő legenda, Tim Berners-Lee, és sajnos erre jó oka is volt. A szakember többször hangoztatta már, hogy az internet egy szörnyű hely lett, és az egészet át kellene alakítani, a technológiai óriáscégeket – mint a Facebook, a Google, az Amazon vagy az Apple – pedig fel kellene darabolni. Most egy programmal állt elő, amivel megvédené a jövö internetét.

A The Washington Post beszámolója szerint a Contract for the Web elnevezésű projekt lényegében sürgeti a kormányokat, a nagy internetes cégeket és a felhasználókat, hogy kötelezzék el magukat az internet nyitottsága és elérhetősége védelme mellett, miközben növelik a felhasználók védelmét és csökkentik az álhírek és a gyűlöletbeszéd terjedését.

A világ népességének fele jelenleg is internet nélkül él, akik pedig használják, egyre inkább veszélyben érezhetik a jogaikat és a szabadságukat. Az alapelvek szerint a felhasználók számára teljes körű, cenzúrázatlan és megfizethető internet-kapcsolatot kell biztosítani, ugyanakkor tiszteletben kell tartani az alapvető emberi és szabadságjogokat, támogatnia kell a kultúrát, a felhasználóknak pedig szintén tiszteletben kell tartaniuk a polgári diskurzust.

©

A Tim Berners-Lee által 2009-ben megalapított World Wide Web Alapítvány az internet elérhetősége és szabadsága érdekében nemrég kiadott egy jelentést is, amely az internetezés veszélyeire és hiányára hívja fel a figyelmet. Az eredménye nem lett túl meglepő: növekedő manipulációról, félretájékoztatásról, online visszaélésekről szól, ugyanakkor az adatvédelmi törvényeket gyengének, az internet szabadságát pedig biztosítatlannak találták.

Jelenleg 1,2 milliárd ember internetezik olyan országban, ahol nem biztosított az internet semlegessége, tovvábbi 1,5 milliárdan pedig úgy neteznek, hogy nincsenek átfogó jogszabályok a felhasználói adatok védelmére.

A szakember által életre hívott "társadalmi szerződést" több mint 50 szervezet támogatja, köztük például a francia kormány, a Google és a Facebook is. Tim Berners-Lee abban bízik, hogy 2019 májusára elég támogatói bázis gyűlik össze, hogy valóban megkössék az átfogó társadalmi szerződést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A magyarok negyede digitális analfabéta

Egy 2018-as Európai Bizottsági jelentés szerint Magyarország rendszeres internethasználat és digitális képességek terén is elmarad az EU átlagától. Azért van fejlődés.

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát

Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát