szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben az országok kormányai azon tanakodnak, hogy hány százalékkal és melyik évtized végére kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátás mértékét, addig mi akár ebben a pillanatban is elkezdhetjük védeni a bolygót. Ehhez mutatunk 10 dolgot, amit mától bevezethet saját életébe ön is.

Azt eddig is tudtuk, hogy a globális felmelegedés komoly problémát jelent az emberiség jövőjére nézve, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Éghajlat-változási Kormányközi Testülete azonban nemrég egy olyan tanulmányt adott ki, amely rendesen megkongatta a vészharangot. Kiderült, sokkal nagyobb a baj, mint azt korábban gondolták, ezért azonnali és drasztikus lépéseket kell(ene) tenni a klímaváltozás kordában tartása érdekében.

Persze a kutatók dolgoznak is rendesen azon, hogy valamilyen megoldás szülessen a problémára, és ezek között vannak egészen ígéretes lehetőségek is. Csakhogy ülni, és azt várni, hogy valaki majd megoldja helyettünk a problémákat, nagyon rossz hozzáállás, a legtöbbet ugyanis mi magunk tehetjük a globális felmelegedés ellen. A The Washington Post ezért összeszedett 10 olyan dolgot, amelyekkel mi is nagyon sokat tehetnénk a baj elkerülése érdekében.

1. Közlekedés

Ismert tény, hogy a közlekedés jelentős mértékben szennyezi a levegőt, ezért olyan megoldást kell választani, ami kiválthatja az autó használatát. Éppen ezért aki csak teheti, használja a tömegközlekedést, járjon gyalog vagy kerékpárral. Költözéskor pedig érdemes azt is figyelembe venni, hogy mennyire jó a környéken a tömegközlekedés, vannak-e kerékpársávok vagy el lehet-e sétálni a munkahelyig.

©

2. Elektromos autózás

Ha mindenképp autóval kell mennünk valahova, ehhez válasszunk minél alacsonyabb fogyasztású (és károsanyag-kibocsátású) vagy elektromos autót. Persze ez a töltőpontok (hiánya) miatt nem mindig egyszerű, ezért érdemes előre megtervezni, hogy hol állunk meg tölteni.

3. Megújuló energia

Mivel az elektromos áram jelentős részét valamilyen környezetszennyező forrásból állítja elő a szolgáltató (legyen az egy szénerőmű vagy épp az atomhulladékot termelő atomerőmű), ezért érdemes más alternatívák után nézni. Jó megoldás lehet a napelemek telepítése, ami ugyan nem váltja ki teljesen a hálózatról kapott mennyiséget, de képes azt csökkenteni. Ráadásul ma már nagyon jó hatásfokú napelemek is léteznek.

©

4. Tartsuk karban a házunkat

Apróságnak tűnhet, de a falon, az ajtók vagy az ablakok melletti repedések miatt több energiára lehet szükség a házak felfűtéséhez vagy lehűtéséhez. Ezeket érdemes megszüntetni, így kevesebb energia is elég lesz.

5. Használjunk modern berendezéseket

És ezt nem a fogyasztói társadalom mondatja velünk, hanem az észszerűség. A modern háztartási gépek ugyanis kevesebb energiát fogyasztanak, ami végső soron nemcsak a pénztárcánkat, de a bolygót is kíméli.

6. Tudatos mosás

Tévedés, hogy minden szennyest meleg vízzel kell kimosni. Vannak olyan ruhadarabok, aminél az alacsonyabb hőfokú víz is megfelel, amivel szintén energiát takaríthatunk meg. Szárítógépet pedig nem érdemes használni, a ruha magától is meg fog száradni.

7. Együnk több zöldséget

Bár elsőre talán kevesen gondolnak bele, de minél több húst fogyasztunk, annál rosszabbat teszünk a környezetünknek. Az állatok felneveléséhez ugyanis rengeteg vízre és területre van szükség, miközben az elfogyasztható zöldségek termeléséhez kevesebb terület is elegendő. Mindez nem azt jelenti, hogy tilos húst enni, de ha heti egy-két étkezésből kimarad a hús, az éves szinten jelentős mennyiséggel képes csökkenteni az iparág szén-dioxid-kibocsátását.

©

8. Energiatakarékos izzók

Sokan az utolsó lehetőséget kihasználva feltankoltak a hagyományos izzókból, ám ezek használata jóval több energiát visz el, mint amennyit az energiatakarékos társaik fogyasztanak.

9. Ne nyírjunk füvet

A kertesház egyik velejárója, hogy (ha csak nem betonozott le valaki mindent, akkor) füvet kell nyírni. Ez viszont nemcsak hogy sok időt vesz igénybe, de a környezetnek – például a madárpopulációnak – is káros. Emellett érdemes csak őshonos növényeket ültetni, azok ugyanis több élelemforrást jelentenek a nálunk élő madaraknak is.

©

10. Vásároljunk hazai élelmiszert

A magyar zöldségek és gyümölcsök vásárlásával nemcsak a hazai gazdákat segíthetjük, de alapvetően a környezetet is óvjuk, a külföldről behozott termékeknél ugyanis jelentős mennyiségű károsanyag kerül a levegőbe a szállítás miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szauer Tamás Tech

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Az utóbbi két évszázad során a hétköznapi ember egyre inkább eltávolodott a mezőgazdaságtól. Már nem is tudjuk, milyen körülmények szükségesek az élelmiszer-alapanyagok termesztéséhez. A klímaváltozás miatt azonban az élelmiszerek termelésében jelentős átalakulás mehet végbe.

hvg.hu Tech

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Januárban ismét kitárja kapuit a CES, a világ legjelentősebb technológiai szakkiállítása, mely új elemként olyan technológiáknak is teret ad, melyek az emberiség aktuális, húsbavágó problémáira keresik a megoldást – így többek között a környezetszennyezésre, a kiberveszélyre, az egészségügyi problémákra, az energiaellátásra, az aszályra vagy más természeti katasztrófákra.

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora