szerző:
hvg.hu

Nem (csak) a zene hódít a YouTube-on, a videómegosztó a mindennapok egyik leghasznosabb segítőtársává vált – derül ki egy friss amerikai kutatásból.

Gyakran illetik azzal a váddal a kritikusok az internetet, hogy destruktívan hat a társadalomra. Ha az álhírek és a propaganda oldaláról közelítjük meg a dolgot, akkor ez valóban így is van – nem csoda, hogy a világháló atyja új módszerrel reformálná meg az egészet –, a dolognak azonban van egy másik oldala is. Nevezetesen, hogy az internet pontosan olyan hely, amilyenné mi alakítjuk, így az is csak rajtunk múlik, hogy milyen tartalommal találjuk szemben magunkat.

Mindez igaz a YouTube-ra is, ami bőven többről szól, mint a kritikusok által gyakran emlegetett, öncélú magamutogatás. Ezt támasztja alá egy friss kutatási eredmény is, amit nemrég készítettek el az Egyesült Államokban.

A Pew Research Center idén mintegy 4594 amerikait kérdezett meg arról, hogy milyen tartalmakat szokott nézni a YouTube-on. A válaszokból kiderült, hogy a felhasználók több mint fele – egész pontosan 51 százaléka – olyan videókat keres, amiből új képességeket, készségeket sajátíthat el. Magyarul: oktatóvideókat néz. A társadalomra vetítve mindez azt jelenti, hogy a felnőtt amerikai lakosság 35 százaléka keres ilyen tartalmakat, függetlenül attól, hogy rendszeres vagy alkalmi felhasználóról van szó.

©

De nem az oktatóvideó az egyetlen, amit a felhasználók keresnek a YouTube-on. A válaszadók 28 százaléka szabadidős tevékenységként néz YouTube-videókat, 19 százalékuk a vásárláshoz keres információkat, további 19 százalékuk pedig innen tájékozódik a világ dolgairól.

A YouTube-ot mint hírforrást viszont érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis itt is sok olyan tartalom van, ami álhíreket és megtévesztést tartalmaz. A megkérdezettek 64 százaléka találkozik hamis információkat terjesztő videóval, 60 százalékuk látott olyan tartalmat, ami veszélyes, 11 százalékuk pedig rendszeresen lát ilyen videókat.

Ön milyen videókat néz a YouTube-on?

A megkérdezett szülők 81 százaléka engedi, hogy a gyereke YouTube-videókat nézzen, 34 százalékuk pedig azt is, hogy ezt rendszeresen megtegyék. A megkérdezett szülők 60 százaléka azt mondta, nem találkozott még korhatáros tartalommal a platformon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Egy olyan oldalt mutatunk, ahol sok kategóriában közel 1300 YouTube-csatornát listáznak, hogy a legérdekesebb és/vagy legnépszerűbb videósokat is megtalálja a neten.

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit