szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy jó ebéd, majd egy finom kávé, és garantált a remek délutáni szunyókálás. A látszólagos ellentmondás mögött fiziológiai tények állnak: még jót is tesz a délutáni pihenésnek, ha megiszunk előtte egy kávét. Ismerkedjen meg a nappuccino titkával.

A délutáni szundításnak időnként van egy kellemetlen velejárója, az ébredés utáni álmosság, amitől nehezen szabadulunk azután. Azonban ha közvetlenül a szunyókálás előtt megiszunk egy kávét, remekül fogunk pihenni. A látszólagos ellentmondásra Daniel H. Pink, a When - The Scientific Secrets of Perfect Timing című könyv szerzője adott magyarázatot.

A kávé az elfogyasztása után nagyjából 25 perccel kerül a véráramba, akkortól kezdi kifejteni serkentő hatását. Azaz az említett 25 perc alatt még nem befolyásolja az alvást, úgyhogy van időnk álomba szenderülni. Vagy ahogy Pink mondja: igyunk meg egy csésze kávét, dőljünk le pihenni, és már be is állítottunk egy 25 perces időzítőt. Ha ez az idő letelt, a kávé hatásának köszönhetően frissen fogunk ébredni.

Ezt a „kávés – délutáni – alvást” Pink nappuccinónak nevezi (a nap, azaz a szundikálás és a cappuccino szavak összevonásával), és maga is rendszeresen él vele.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság