szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezen a hétvégén éri el legintenzívebb aktivitási idejét a Leonidák meteorraj. A szakemberek szerint megcsodálása előtt érdemes a mobilt eltenni, mert 15-20 perc kell a szemünknek, hogy megszokja a sötétséget.

Aki még nem csinált magának a hétvége sötétebb óráira programot, és szeretne mindenképpen valami különleges dologban részt venni, annak van egy javaslatunk: éjjel nézzen fel az égre. Most hétvégén látható ugyanis legjobban a Leonidák meteorraj, ami a Földről nézve látványost csillaghullást jelent.

Az évről évre ismétlődő jelenségnél előfordul, hogy óránként akár 50 ezer meteor is átszáguldhat az égen, ezúttal azonban jóval kevesebbre kell számítani: a NASA csillagászai szerint a legjobb időben is 15 meteor villanhat fel óránként.

©

Bill Cooke, a NASA meteorszakértője szerint bár a Leonidák az Oroszlán csillagképről (Leo) kapta a nevét, az égbolt bármely pontján feltűnhet a "hullócsillag", így érdemes résen lenni. A legjobban a Föld északi félgömbjén látható a jelenség, így különösen szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

A meteorraj egyébként az 55P/Tempel-Tuttle nevű üstökösből származik, amely 33 évente kerüli meg a Napot, törmeléket hagyva maga után. A Föld mindig november környékén keresztezi az üstökös pályáját, – ezúttal november 6-a és 30-a között, – és amikor áthalad a törmeléken, azok a légkörbe belépve elégnek, így hozva létre a csillaghullás jelenségét.

A beszámoló szerint az éjszakai égbolt esetében kell 15-20 perc, mire a szemünk teljesen hozzászokik a sötétséghez, így érdemes türelmesen várakozni.

Kapcsolódó csillagászati érdekesség, hogy a napokban olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk – itt megnézheti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is