szerző:
hvg.hu

A kutatók egy öt évvel ezelőtt lezuhant műholdból származó adatokat elemeztek ki, ami alapján úgy tűnik, sikerült a nyomára akadniuk egy sok tízmillió évvel ezelőtt eltűnt kontinensnek.

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt történt, hogy az Európai Űrügynökség Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő múholdjában (Gravity field and Ocean Circulation Explorer, GOCE) elfogyott az üzemanyag, majd a Földbe csapódott. Szerencsére azonban az adatait sikerült sértetlenül kinyerni belőle, ami mostanra egy igen különleges felfedezéshez vezetett. Kiderült, hogy az Antarktisz alatt egy ősi kontinens bújik meg.

Az IFLScience beszámolója szerint a GOCE a Föld gravitációs tulajdonásgai segítségével térképezte fel a bolygó litoszféráját (a Föld külső, a kéregből és a legfelső köpenyből álló, szilárd, merev kőzetburkát) még 2009 és 2013 között. A megsemmisülése után az adatokat szerencsére sikerült kimenteni a műholdból.

A szakemberek a gravitációs adatokat összevetették a szeizmológiai adatokkal, így fel tudták építeni a Föld lemeztektoknikájának háromdimenziós képét, még az olyan területeken is, amelyek kilométerekkel a felszín alatt húzódnak meg – pont úgy, mint az Antarktisz esetében.

Az adatokból kiderült: Nyugat-Antarktisz alatt a kéreg és a litoszféra vékonyabb, a Kelet-Antarktisznál pedig a gyűrődés, illetve az ősföldek figyelhetők meg. Ugyanilyen jellemzőket figyeltek meg a kutatók India és Ausztrália esetében is. Ezek alapján úgy sejtik, ezek a részek valaha egyetlen kontinenshez tartoztak.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban