szerző:
hvg.hu

A Google Analytics alapján 17 olyan oldalhoz lehet köze a Defines Public Affairs nevű PR-cégnek, ami ontotta magából a lejárató és álhíreket az Apple-ről, Hillary Clintonról vagy épp Katarról.

Az már egészen biztos, hogy 2018 nem a Facebook éve volt. Ha az adatszivárgási botrányok nem jelentettek volna kellően komoly veszélyt, az év végére még egy igen kínos dolog is kiderült a közösségi oldalról. A New York Times cikke szerint ugyanis a Facebook egy olyan PR-céget is felbérelt, hogy elterelje a botrányairól a figyelmet, amely sorosozással támadt kritikusaira.

Mark Zuckerberg szinte azonnal reagált a cikkre, mondván, fogalma sem volt arról, hogy a Facebook milyen PR-céggel dolgozik együtt, ő is csak a sajtóból értesült róla. Pontosabban csak dolgozott, mert a cikk megjelenése után szerződést bontottak velük. A helyzet ettől persze még ugyanolyan kínos maradt, a jelek szerint viszont nemcsak a sorosozás írható a Definers Public Affairs számlájára.

A Wired beszámolója szerint a cég taktikája az volt, hogy az ügyfeleiről pozitív híreket közölt, míg az "ellenfeleit" megpróbálta lejáratni. Ehhez a feltételezések szerint a Definers több olyan weboldalt is üzemeltetett, amin keresztül ilyen "híreket" közölt. Ilyen volt az NTK Network is, amelyről a cég egyik volt alkalmazottja nyilatkozott az NBC-nek. Ahogy fogalmazott, a jobboldali beálítottságúnak álcázott weboldal valójában a Definers egy házon belüli álhírgyára volt.

©

De nem ez volt az egyetlen ilyen oldal. A Google Analítics alapján további 17 oldal esetében áll fenn a gyanú, hogy azok is a Definershez kötődnek. Ezek között vannak olyanok, amelyek egyértelműen a cég alá tartoznak. Ilyen például a UK Policy Group is, amit a Definers alapítói, Joseph Pounder és Matthew Rhoades indítottak el még 2017 januárjában. Hasonló a helyzet az America Rising nevű oldallal is, ami a demokraták ellen hirdetett programot. Itt a Google Analítics azonosító az, ami a PR-cégével megegyezik.

A többi weboldal esetében már nem ennyire egyértelmű a kapcsolódás. Ezek között találni például a Where Are the Apple Jobs? nevűt, ami az Apple-t próbálja lejáratni azzal, hogy Tim Cookék 2017-es ígérete óta (miszerint több gyárat is építenek Amerikában) hány munkahelyet teremtett a cég az USA területén.

©

De ott van még a Qatar Crisis News, ami a katari vezetést igyekezett negatív színben feltüntetni, elsősorban a gazdasági teljesítmény negatív bemutatásával, de szóba került az ország terroristákhoz való kötődése is. Az oldal működését egy másikkal, a Partnership For Peace-szel is összehangolhatták, amely egy más megközelítésben kritizálta a közel-keleti országot. Míg az előbbi Katart ostorozta, utóbbi azt emelte ki, hogy a térségben csak Katar nem csatlakozott a térség békeparternségéhez. Idő közben mindkettőt törölték a netről, de az internet nem felejtett.

De a Wired szerint hozzájuk tartozhatott a Hillary Clintont támadó One Year of Hillary, valamint a Power the Future, a Steyerville és a They Cap you Pay is, amelyek a környezettudatosság ellen kampányolnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Az ellenzék elfoglalta a pulpitust, Orbán arcába sípoltak, de a Fidesz elfogadta a rabszolgatörvényt

Az ellenzék elfoglalta a pulpitust, Orbán arcába sípoltak, de a Fidesz elfogadta a rabszolgatörvényt

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt