szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arra kéri a YouTube a tartalomkészítőket, hallassák a hangjukat a #SaveYourInternet hashtag segítségével. Azt is leírták, mi várható, ha januárban mégis a jelenlegi formájában szavazzák meg a szerzői jogi irányelvet az unió politikusai.

Két hónap. Nagyjából ennyi maradt a szabad internetből, legalábbis a jelenlegi állás szerint. Az Európai Unió politikusai januárban szavazhatják meg ugyanis azt az új szerzői jogi irányelvet, ami több szakember szerint is a kreativitás és a szabd internet végét jelentheti. Köztük van például a web atyja, Tim Berners-Lee is, aki korábban már többször is felszólalt a készülő új szabályozás ellen.

A legnagyobb problémát a 13. cikkely jelenti, ami röviden annyit jelent: ha egy felhasználó szerzői jogot sért, akkor azért a tartalmat közzétévő platform lesz a felelős. (Bővebben itt írtunk a dologról.) Mindez alapjaiban változtathatja meg a YouTube-ot is, amelynek vezetője, Susan Wojcicki is kifejtette már, miért betarthatatlan az irányelv és miért lesz ennek nagyon komoly hatása a YouTube-ra Európában.

A kritikájuk és a szakmai érveik – a dolgok jelenlegi állása szerint – eddig süket fülekre találtak, ez azonban nem jelenti azt, hogy feladnák a küzdelmet. A napokban egy külön aloldalt indítottak el, #SaveYourInternet hashtaggel pedig összefogást hirdettek a 13. cikkely ellenében.

©

Ahogy azt az oldalon is írják, a szerzői jogi reformot maximálisan támogatják,

az Európai Parlament jelenlegi megfogalmazásában azonban az előterjesztés elfogadása akaratlanul is jelentős következményekkel járhat, amelyek megváltoztatnák az általunk megszokott internetet.

Az oldalon a Gyakran Ismételt Kérdéseknél pontosan leírják, mit is takar pontosan a 13. cikkely és annak milyen következménye lenne. Ezek közül is érdemes kiemelni a 6. és a 7. pontokat:

6. Mit jelent mindez számomra mint NEM az Európai Unióban élő YouTube-alkotó vagy -előadó számára?

Részleges vagy vitatott szerzői jogi információ esetén a YouTube és más platformok kénytelenek lennének letiltani, hogy az Európai Unióban élő felhasználók megnézzék a videóidat (a már feltöltötteket is).

7. Milyen típusú, szerzői joggal védett tartalmat nem használhatnék fel a videóimban?

A videóidban található, esetlegesen érintett, szerzői joggal védett tartalmak közé tartoznak például a képek, a művészeti alkotások, a szoftverek, a könyvekből származó szövegrészletek, a zeneszámok, a paródiák és sok minden más. További információ itt található).

A YouTube szerint azonban mindez elkerülhető lenne, a 13. cikkely jelenlegi megoldásánál ugyanis létezik jobb megoldás is. Ennek érvényesítéséhez azonban az kell, hogy minél többen hallassák a hangukat, ezért arra kérik a tartalomkészítőket, készítsenek minél több olyan videót, ami a 13. cikkelyről szól – így a követők is értesülnek a problémáról. Emellett Twitteren használják minél többen a #SaveYourInternet hashtaget, illetve csatlakozzanak a YouTube mozgalmához.

Hogy mennyire sikerül a szavazás előtti véghajrában érvényesíteni a "népakaratot", az egyelőre kérdéses. És januárig egész biztosan kérdéses is marad.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Vesztésre áll a YouTube az EU elleni harcban

Bár folyamatosan zajlanak a tárgyalások, egyelőre úgy tűnik, a szerzői jogi irányelv a legkevésbé sem "puhult fel", a tartalomszolgáltatókat (például a YouTube-ot) pedig igen nehéz helyzetbe hozza.