szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évek óta automatikusan (és helyesen) vágjuk rá a választ a címben feltett kérdésre: természetesen az Apple. Most viszont más a helyzet, legalábbis mást mutat egy pillanatkép.

A tech cégek szerencséje is forgandó, ezen a területen sem lehet berendezkedni az állandóságra. Bár azt már egyfajta állandóságnak lehet nevezni, hogy a világ legértékesebb cége sokáig az Apple volt, most azonban történt valami. Mi is beszámoltunk arról, hogy már nem billió dolláros cég az Apple, és a múlt hét péntekén a részvényárfolyamok valami meglepőt mutattak, egy másik technológiai cég túlszárnyalta a cupertinóiakat.

A Microsoftról van szó, és a cég egy pénteki tőzsdei (New York/Nasdaq) pillanatkép tanúsága szerint a cupertinóiak piaci kapitalizációja 753,34 milliárd dollár volt, míg az Apple-é „csak” 746,82 milliárd dollár. Másként mondva: a világ legértékesebb cégévé így a Microsoft vált.

Az Apple lejtmenetének több oka is lehet, amelyek közt bizonyosan ott van a 2018-as iPhone-ok várakozáson aluli teljesítménye (Japánban már csökkentették is az iPhone XR árát), illetve az, hogy az Apple többé nem oszt meg konkrét értékesítési adatokat. A Microsoft viszont ügyesen sáfárkodik különféle szolgáltatásaival, közülük is legfőképpen a felhősekkel. A Google és az Amazon egyelőre még az Apple mögött állnak, azonban ha az almás cég lejtmenete folytatódik, könnyen maguk mögé utasíthatják.

A dolognak azért van egy apró pikantériája: az Apple nyeresége messze meghaladja említett vetélytársaiét. Így ha egyfajta presztízsveszteség is, hogy már nem a világ legértékesebb cége (ami persze bármikor megváltozhat), nem valószínű, hogy túlzottan szomorúak lennének Tim Cook vállalatánál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve