szerző:
hvg.hu

Óriási mérföldkőhöz érkezett augusztusban az Apple: elérte az ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt. Az azóta eltelt idő azonban hozott némi meglepetést.

Augusztus elején megfújták a fanfárokat: a világ eddigi összes nyilvánosan jegyzett cége közül az Apple lépte át elsőként az egybillió (ezermilliárd) dolláros piaci kapitalizációt. Azóta sok minden történt már a cupertinói cég háza táján, bemutattak új iPhone-okat, Maceket, iPadeket, és mindeközben nem felfelé mentek a részvényértékek, hanem visszaesett a cég piaci értéke.

Amikor az Apple átlépte a mesés billiós határt, egy részvényéért 207,05 dollárt adtak, de volt olyan nap, amikor ez az érték 233,47 dollárra is felkúszott. A napokban viszont 177 dollár alatti részvényértéket is regisztráltak, ez több mint 20 százalékos esést jelent. Jelenleg a cég a „nyolcszázasok” táborában (839 milliárd dollár) vesztegel.

Ami érdekes, a számok nem tükrözik az Apple legfrissebb pénzügyi eredményeit, ezek ugyanis kiválóak voltak. Más okokat kell tehát keresni, és a ZDNet fel is sorol néhányat. Nem igazán tetszett például a befektetőknek, amikor az Apple bejelentette, hogy nem osztja még a főbb termékei értékesítésével kapcsolatos adatokat, arra hivatkozva, hogy felesleges a csökkenő eladási számokból bármiféle következtetést is levonni, amikor – a magasabb árak miatt – több pénz folyik be.

Amiatt is aggódnak a befektetők, hogy az Apple néhány beszállítója csökkentette értékesítési előrejelzéseit, miután a cupertinóiak csökkentették megrendeléseiket mindhárom 2018-as iPhone esetében. A piacot nem dobja fel Donald Trump Kína ellen folytatott kereskedelmi háborúja sem, ami az Apple-re is hatással lehet.

De úgy egyébként is, a tech-cégeket mostanság egyfajta lejtmenet jellemzi a tőzsdén, az Amazon, a Netflix, a Google, a Facebook, a Microsoft és az IBM részvényei is sokat veszítettek az értékükből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság