szerző:
hvg.hu

Pénteken csak egy figyelmeztető üzenettel találkozhattak azok, akik szerették volna elérni az Ügyfélkaput. A Nemzeti Infokommuniikációs Szolgáltató szerint azonban eddig sem arról volt szó, hogy a netezők adatai veszélyben lettek volna.

Meglepő üzenettel találták magukat szembe azok, aki múlt hét végén a Google Chrome böngészőjén keresztül szerettek volna hozzáférni az Ügyfélkapuhoz. Ahogy arról korábban írtunk, akik ezt megpróbálták, a webcím betöltése helyett egy lopásveszélyre figyelmeztető szöveggel találkozhattak.

©

A szöveg alapján úgy tűnt, nem átmeneti hibáról van szó, hanem arról, hogy az Ügyfélkaput maga a Chrome tiltotta le, méghozzá azért, mert olyan tanúsítványt használ, amely megbízhatatlan. Az Ügyfélkaput üzemeltető Nemzeti Ifnokommunikációs Szolgáltató (NISZ) azonban arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a tiltás ellenére az Ügyfélkapu használata biztonságos volt.

Mint levelükben írták, arról van szó, hogy (ebben az esetben) a Chrome az eddig használt https protokollt nem találta biztonságosnak, ami nem egyenlő azzal, hogy az adatok titkosítatlanul folytak volna keresztül az oldalon.

Az új tanúsítvány beszerzése már korábban megtörtént, annak telepítése az állami érdekeltségű rendszerekben folyamatosan zajlik

– írta a NISZ.

A levélben azt is megjegyezték, az Ügyfélkapu tanúsítvány cseréjére tervezetten 2018. november 24-25-i hétvégén kerül sor, ami a jelek szerint valóban megtörtént, hétfőn délelőtt ugyanis már megjelenítette a Chrome az oldalt.

©

A teljes átállás – a jelenleg még „http”-t használó kormányzati honlapok tekintetében is – 2018. év végéig lezajlik. Ennek megfelelően valamennyi honlap tekintetében a legbiztonságosabb tanúsítvánnyal ellátott protokoll lesz használva az államigazgatásban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen