szerző:
MTI / hvg.hu

Felbocsátották hétfőn a kazahsztáni Bajkonurban a Szojuz MSZ-11 orosz űrhajót. Az asztronauták 194 napot töltenek fent.

Az űrhajónak, fedélzetén az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Anne McClain és a kanadai David Saint-Jacques űrhajóssal, közép-európai idő szerint 18 óra 36 perckor kellett csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz. A legénység a tervek szerint 194 napig tartózkodik majd a világűrben.

Anne McClain, a NASA amerikai űrhajósa, valamint Oleg Kononyenko, a Roszkozmosz orosz és David Saint-Jacques, a Kanadai Űrügynökség (CSA) űrhajósa (b-j) búcsúzik a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjában 2018. december 3-án.
©

Ez az első űrhajós-felbocsátás azt követően, hogy október 11-én balesetet szenvedett el a Szojuz-FG hordozórakéta. Akkor, nem sokkal a felbocsátása után, kényszerleszállást kellett végrehajtania a Szojuz MSZ-10 orosz űrhajónak, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval korábban 35 évig nem történt baleset a felbocsátáskor.

[Nagy mázlija volt a Szojuz űrhajósainak, sokkal rosszabbul is végződhetett volna a baleset – kronológia, videók]

A vizsgálóbizottság megállapította, hogy az októberi balesetet az első és a második fokozat szétválását jelző egyik szenzor meghibásodása okozta. A szerkezet a végső összeszereléskor, a bajkonuri kilövőállásnál sérült meg. Orosz hírügynökségek akkor azt írták, a repedés a gyártás során keletkezhetett, valaki pedig megpróbálta eltüntetni a nyomokat. Az incidens miatt amerikai űrhajósokat gyanúsítottak meg.

©

A baleset pillanatairól az egyik űrhajós, Nick Hague azt mondta, már két perccel az indulás után érezték, hogy valami nincs rendben. A modul jobbra-balra dobálta, majd szinte belepasszírozta őket az ülésbe.

A hétfőn felbocsátott Szojuz MSZ-11 űrhajót is a Szojuz-FG hordozórakéta állította Föld körüli pályára, a kilövésről készült felvételt alább láthatja:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó