szerző:
hvg.hu

Az amerikai Charles E. Schumer szenátor szerint a Marriott minden olyan vendégének, akinek ellopták az útlevélszámát, 31 ezer forintnyi összeget kellene hogy fizessen.

Az év (eddigi) legsúlyosabb adatszivárgására derült fény pénteken, amikor bejelentették: meghackelték a világ legnagyobb szállodaláncát, 500 000 000 vendég adatai kerültek veszélybe. A támadást a szállodalánc közlése szerint a hotel egyik adatbázisa, a Starwood szerverei ellen követték el, még szeptember 10-e előtt, de az ügyben indított nyomozás kiderítette, az elkövető már 2014-ben is hozzáfért a rendszerhez. Ha csak a leendő büntetést nézzük, mindez igen sok pénzébe kerül majd a szállodaláncnak, de ezen kívül is lehet még kiadása a vállalatnak.

A The Washington Post beszámolója szerint az amerikai Charles E. Schumer szenátor felszólította a Marriottot, hogy fizessen kártérítést azoknak a vendégeknek, akik az adatszivárgásban érintettek. A politikus egész pontosan azt akarja, hogy 110 dollárt (kb. 31 ezer forint) adjanak nekik, ami fedezné egy új útlevél kiállításának költségeit.

Mindez igen komoly kiadás lehet a Marriott számára, a becslések szerint ugyanis 327 millió vendég esetében lehet nagyon komoly a baj, az ő esetükben ugyanis neveket, e-mail-címeket, telefon- és útlevélszámokat, születési dátumokat lophattak a hackerek, de hozzáférhettek a be-, valamint kicsekkolások időpontjaihoz tartozó információkhoz is. Mindez azt jelenti, hogy a szenátor elképzelései szerint 35,9 milliárd dollárt kellene kifizetnie a szállodaláncnak. Ez 10 203 milliárd forintnak felel meg. Schumer szerint most az a legfontosabb, hogy minimalizálják az adatszivárgás következményeit.

A Marriott egyelőre nem reagált a szenátor felvetésére, ami ekkora mennyiségű pénz és egy ilyen súlyos hackertámadás esetében érthető is. Bár az útlevélszám önmagában nem alkalmas arra, hogy hamis útlevelet állítsanak ki vele, más adatokkal együtt felhasználva már igen nagy veszélyt jelenthet az érintettekre nézve.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Kibertámadás érhette a Google-t, elterelték a cég forgalmát

Hétfőn egy rövid ideig világszerte akadoztak a Google szolgáltatásai, jelen állás szerint pedig úgy tűnik, a hibát pedig nem a mi készülékünkben kell keresni. A feltételezések szerint kibertámadás érte a Google-t, de az is lehet, hogy csupán technikai probléma lépett fel a kiszolgálói oldalon.

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette