szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes kísérletek zajlanak mostanság az Nvidiánál: a mesterséges intelligenciát használva egy új számítógépes grafikán dolgoznak, amely már nagyon közel áll a valósághoz.

A számítógépes grafika és ezzel a videojátékok részletessége is óriásit változott az elmúlt évtizedekben. Csakhogy a fejlesztés nagy részét még most is az ember végzi, a munka emiatt költségesebb is, hiszen az új eljárások fokozottabb odafigyelést igényelnek. Egy bizonyos szint után ráadásul nehezebb a korábbinál is látványosabb eredményt előállítani.

Ezen a téren fogott érdekes kísérletbe a videokártyáiról ismert Nvidia, amely a mesterséges intelligenciát használva fejlesztett grafikus motort, illetve az első olyan játékot, melynek világát az emberi kezek helyett maga a gép alkotta meg. Az eredmény pedig magáért beszél: bal oldalt a forrásként használt világ részlete, jobbra annak digitális mása:

©

Bryan Catanzaro, a cég mélytanulásos technikáinak felelőse a The Verge-nek számolt be kutatásukról. Miután a rendszert kifejlesztették, rengeteg, a való életben megtalálható utcarészletet mutattak neki. Ezeket elemezve bővítette saját tudását, hogy az Unreal Engine 4 nevű grafikus motor segítségével aztán számítógépes verzióvá konvertálja a látottakat.

A technika még nem tökéletes, ugyanis az Nvidia (az újonnan bemutatott RTX után) második legerősebb GPU-ja tudta csak mozgásra bírni, és mindössze 25 képkocka/másodperces eredménnyel, de a szakemberek szerint már most hihetetlen lehetőségek rejlenek benne. Főleg azért is, mert az előállítás legfontosabb hozzávalójára, az emberre itt már egyáltalán nincs szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt