szerző:
hvg.hu

A DuckDuckGo nevű keresőmotor szakemberek a nyár közepén végeztek egy kísérletet, hogy megnézzék, a Google mennyire tartja véleménybuborékban a felhasználókat. A nemrég publikált tanulmányuk szerint sokkal jobban, mint azt eddig gondolták.

Az a legtöbb ember számára köztudott, hogy a Google szolgáltatásai nem véletlenül ingyenesek. Pontosabban szólva: nem is ingyenesek, mert bár pénzzel nem, az adatainkkal viszont fizetünk azért, hogy megnézhessünk egy videót, kereshessünk a neten vagy épp levelezhessünk. Mndezt a Google arra használja fel, hogy személyre szabott hirdetéseket vagy a kerésnél ugyanilyen tartalmat jelenít meg nekünk. A jelek szerint viszont nemcsak akkor teszi meg ezt, ha be vagyunk jelenzkezve a fiókunkba – ami azért meglehetősen ijesztő.

A nyáron, az amerikai félidős választási kampány közepén végzett a DuckDuckGo egy felmérést arról, hogy a Google mennyire zárja "ideológiai buborékba" a felhasználókat azzal, hogy a keresések között olyan tartalmakat jelenít meg, amelyek a róluk tudható információk alapján passzolnak hozzájuk. (A DuckDuckGo a Google riválisa: egy olyan keresőt takar, amely nem gyűjt adatokat a felhasználókról.)

Az eredmény mindnekit meglepett: még akkor is személyre szabott keresési eredményeket közölt a Google, amikor inokgnitó módban tette ezt, vagy a fiókokból kijelentkezett az illető, vagyis a Google nem tudhatta, hogy valóban az adott felhasználó keres-e a neten.

©

A tanulmány szerint a felmérésen részt vevők többsége eltérő eredményeket kapott, amikor a fegyverkorlátozásra, a bevándorlásra vagy a védőoltásokra keresett rá. A cég szerint ez nem magyarázható sem a különbőz helyszínekkel, sem az időeltolódással, sem azzal, hogy valaki be van-e jelentkezve a Google-be.

A DuckDuckGo 87 személy keresését hasonlította össze (76-ot asztali gépen, 11-et mobilon végeztek) úgy, hogy először kijelentkezve és privát (inkognitó) módban kerestek rá a témákra, majd rögtön utána bejelentkezve. A kísérletet június 24-én kezdték el ugyanabban a percben, az USA különböző területein, hogy semmi se befolyásolja az eredményeket. Ezek alapján úgy találták, hogy szinte semmilyen hatása nem volt az eredményekre annak, hogy valaki ki volt-e jelentkezve a szolgáltatásból, vagy privát módban böngészett-e.

Amikor privát módban kerestek a felhasználók, akkor a fegyverkorlátozás esetében 62, a bevándorlás esetén 57, míg a védőoltásoknál 73 eltérést tapasztaltak a találatok összesítésekor. Amikor pedig hagyományos böngészési módban kerestek az alanyok, akkor a fegyverkorlátozásnál 58, a bevándorlásnál 59, míg az védőoltások esetében 73 eltérést jegyeztek fel a DuckDuckGo szakemberei.

©

A The Verge-nek küldött közleményben a Google azt állítja, privát módban nem kapnak a felhasználók személyre szabott találatokat. Azt ugyanakkor megjegyezték, hogy a keresési találatok percenként, de akár másodpercenként is változhatnak, főleg, ha a hírekről van szó. A cég nem sokkal később cáfolta a tanulmány eredményeit, mondván, hogy sem a módszertana, sem a következtetései nem helytállóak.

A Google szóvivője szerint alapvetően hibás az a feltételezés, hogy a keresési találatok személyre szabottan jelennek meg, és számos olyan tényező van, ami változtathat a keresési találatokon, például a keresés helyszíne és ideje is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
EKINT: az állami tévébe bejutó képviselők követelései jogosak voltak

EKINT: az állami tévébe bejutó képviselők követelései jogosak voltak

Nadal simán elintézte a Federert legyőző Cicipaszt

Nadal simán elintézte a Federert legyőző Cicipaszt

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Merkel nagyon ellenzi a nemzetek bezárkózását és a populizmust

Merkel nagyon ellenzi a nemzetek bezárkózását és a populizmust