szerző:
hvg.hu

Kongresszusi meghallgatásán több témáról is faggatták az amerikai szenátorok Sundar Pichait, köztük arról is, kémkedik-e a felhasználók után a Google. A vezérigazgató azonban úgy csinált, mintha nem is értené a kérdést.

Mark Zuckerberg is érdekes válaszokat adott a néhány hónappal ezelőtti meghallgatásán, az azonban kevésbé volt ijesztő, mint Sundar Pichai keddi faggatása. A Google vezetőjét szintén berendelték az amerikai szenátorok, hogy a Kínának épülő, cenzúrázott keresőről, valamint a cég közelmúltban történt adatkezelési botrányairól kérdezzék.

A texasi republikánus, Ted Poe azonban egy másik kérdést is Pichainak szegezett, amely a telefonok nyomon követését firtatta. Poe konkrétan azt kérdezte, van-e annyira precíz a Google eszköze, hogy azt is érzékeli, ha a felhasználó átmegy a szoba egyik pontjából a másikba. "Itt van a kezemben ez az iPhone. Ha átmegyek oda, és leülök beszélgetni a demokrata barátaimmal, a Google leköveti a mozgásomat?" – kérdezte Poe.

Pichai kikerülte a választ, először arról beszélt, hogy az iPhone-ok máshogy működnek, a Google-szolgáltatások nem alapértelmezett részei a telefonnak. Poe ezért újból feltette a kérdést, ám Pichai másodjára sem válaszolt rá. És azt követően sem felelt egy határozott igennel vagy nemmel, amikor a politikus már kissé emelt hanggal kérdezte:

lekövetik-e a felhasználók mobilját vagy sem?

A Google-féle nyomon követés augusztusban kapott ismét nagyobb nyilvánosságot, miután kiderült, egy funkció, a Helyelőzmények kikapcsolása önmagában nem elég, attól ugyanúgy látják, hol járnak a felhasználók – így pedig azt is, mit csinálnak épp.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„A szerénység nem kifejezetten az én műfajom”

„A szerénység nem kifejezetten az én műfajom”

Államtitkári elismerést kapott az Ismerős Arcok nemzetirock-együttes

Államtitkári elismerést kapott az Ismerős Arcok nemzetirock-együttes

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Itt az első videó a Xiaomi összehajtható telefonjáról, és csodás érzés nézni

Itt az első videó a Xiaomi összehajtható telefonjáról, és csodás érzés nézni