szerző:
hvg.hu

Az Intel szerdán bejelentette a világ első olyan technológiáját, ami lehetővé teszi, hogy 3D-s processzorokat gyártsanak.

Régóta közismert probléma, hogy a technológiai fejlődés üteme miatt a Moore-törvény egyre kevésbé fenntartható. Az Intel egyik alapítója, Gordon E. Moore még 1965-ben fogalmazta meg az elméletét, amely szerint az integrált áramkörök összetettsége körülbelül 18 hónaponként megduplázódik.

Mindez a 2000-es évek elejéig nagyjából igaz is volt, ám az egyre kisebb és egyre nagyobb méretű processzorok megjelenésével az előrelépés egyre nagyobb fejtörést okozott a cégeknek. Az Intel ezért egy új irányú kutatásba kezdett (és ezt vehetjük szó szerint is), ami a jelek szerint mostanra ért be. És forradalmi változást hozhat.

A cég szerdai bejelentése szerint a világon elsőként sikerült kifejleszteniük a 3D-s chiparchitektúrát, ahol a logikai chipek – mint a processzor vagy a GPU – egymás "tetejére" épülnek. A cég ráadásul azt állítja, ez már jóval több az elméletnél, 2019 második felében ugyanis piacra fogja dobni az első, Foverus névre keresztelt technológiával érkező termékeket.

©

Hasonló megoldással találkozhattunk már a videokártyák memóriájánál, mint például az AMD R9 Fury X esetében, a Foverus azonban egy egészen új szintre emeli ezt a megoldást. Az Intel szerint a Foverus azzal 10 nm-es gyártási technológiával készül majd, ami eddig igen sok fejtörést okozott a vállalatnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen készülékekbe szánják a processzort, de valószínűleg a rendkívül vékony és könnyű eszközök (mobilok, laptopok, táblagépek, IoT-eszközök) kaphatják majd meg.

Hasonló technológián egyébként az IBM is dolgozik/dolgozott, a fejlesztéseket még 2007-ben jelentették be. Ebből is látszik, mennyire bonyolult technológiáról van szó.

(A borítókép illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Donald Trump hamburgert rendelt a Fehér Házba, mert nincs, aki kiszolgálja

Donald Trump hamburgert rendelt a Fehér Házba, mert nincs, aki kiszolgálja

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat

Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat