szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb híre volt, hogy belátta a Microsoft, valami hibádzik az Edge böngészővel, ezért váltani fog. Sokan ezt úgy értelmezték, vége az Edge-nek, végképp a Chrome-é a „világuralom”. Azonban ez nem egészen így van.

A böngészőpiac is (ahol elenyésző a Microsoft Edge részesedése) mutatja, nem igazán kedvelik a felhasználók a redmondiak böngészőjét, hiába kapják meg azt együtt a Windowszal (sokan csak egyszer használják, amikor letöltik vele a Chrome-ot).

©

A Microsoft is megérezte, hogy itt a váltás ideje, és a napokban felröppent híreket sokan úgy is értelmezték, vége az Edge böngészőnek. A kép azonban sokkal árnyaltabb, írja a Softpedia, ugyanis valami másról van szó. A Microsoft csupán átáll egy másik böngészőmotorra (Chromium), ami viszont nem azonos azzal, hogy megszünteti az Edge böngészőt.

A Microsoft tehát csak a motorháztető alatt dolgozó eddigi böngészőmotort (EdgeHTML) cseréli ki egy másikra, aminek köszönhetően kezesebbé válik az Edge. Fontos szempont, hogy a Chrome immár több mint 60 százalékos piaci részesedése miatt a legtöbb weboldalt a Google rendszeréhez optimalizálták, és nem egy olyan oldal volt, ami nem megfelelően jelent meg az Edge-ben – ilyen többet nem lesz. De talán még ennél is jobb hír, hogy a frissített Edge már támogatni fogja a Chrome-bővítményeket – sokan éppen ezek miatt használják a Chrome-ot. Egyébként a többi Chromiumon alapuló böngészőnél (Opera, Vivaldi) is hasonló a helyzet.

Az új böngésző gyakrabban fog frissülni szemben a mostani évente kétszer történő nagy update-nél, sűrűbben fog új funkciókat és fejlesztéseket kapni. Azért egyelőre az EdgeHTML sem fog eltűnni, és ez talán megnyugtatja azokat a fejlesztőket, akik attól tartanak, hogy az ezen alapuló szolgáltatások, alkalmazások leállnak majd az új motor alatt.

Úgy tudni, hogy az Edge kinézete sem fog megváltozni, persze a felhasználói felület azért javulni fog. Összességében a felhasználó csak annyit fog érezni a váltásból, hogy jobb és sokoldalúbb lett az Edge. Az első előnézeti (preview) build valamikor 2019 elején várható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók