szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Windows Sandbox néven új funkcióval bővíti 10-es operációs rendszerét a Microsoft. A szolgáltatással a kétes forrásból származó alkalmazások lesznek futtathatók, de a gépen őrzött dokumentumoktól és fájloktól elzárt környezetben.

Akik munkára is használják számítógépüket, bizonyára keveredtek már olyan helyzetbe, hogy megbízhatatlan forrásból származó programot kellett futtatniuk. Ez mindig kockázatos, hiszen veszélyes fájlokról is szó lehet, amik kárt tehetnek a gépen tárolt adatokban, rosszabb esetben pedig a kompúterben is.

A Microsoft is tudja ezt, ezért állt elő egy új funkcióval, amely védőbúrát emel a Windows és fájlaink köré, ha olyan szoftvert futtatnánk, amelyet nem találunk biztonságosnak. Mindennek neve is van már: Sandbox néven hirdeti a vállalat.

©

A szolgáltatás a Windows 10 Pro és Windows 10 Enterprise kiadások részeként lesz elérhető, lényege pedig, hogy indításakor a Windowson belül egy új, ideiglenes asztali környezet jön létre, ahol kockázatmentesen bonthatók ki a kétes forrású fájlok. Mivel a Sandbox zárt módon, egy virtuális géphez hasonlóan működik, az abban elindított programok nem férnek hozzá a rendszer más részeihez. Ráadásul ideiglenes környezetről van szó, így a Sandbox bezárásakor minden ott megnyitott dolog törlődik.

Az újdonságból várhatóan jövőre lesz mindenki számára elérhető verzió. A Sandbox használatához legalább 4 GB RAM-ra és 1 GB szabad tárterületre, továbbá minimum két processzormagra van szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!