szerző:
hvg.hu

Egyre több vállalat dönt úgy, kihagyja az Apple-t és a Google-t bevételei lefölözéséből. A Netflix a legújabb cég, amelyik hasonlóképpen gondolkozik.

A Netflix immár nem teszi lehetővé az új ügyfelei számára az iTuneson keresztüli előfizetést, vagyis az Netflix-alkalmazáson belüli vásárlást az iPhone-okon, iPadeken. A korábbi ügyfeleknél továbbra is él a szóban forgó számlázási mód, azonban ha valaki legalább egy hónapra törli a szolgáltatást, annak újra elő kell fizetnie a neten, majd ezután visszajelentkezni az iOS-es appba. Az előfizetés a Netflix mobiloldalán történik.

Ezt a változást egyébként már augusztus óta tesztelte a Netflix, és az ok, hogy a vállalatnak elege lett abból, hogy „sápot” kell fizetnie az Apple-nek – írja a TechCrunch. És nem kis pénzről van szó, több száz millió dollártól eshet el az Apple.

A Sensor Tower adatai szerint amióta a Netflix iOS-es alkalmazás létezik, 1,5 milliárd dollárt fordítottak a felhasználók az előfizetésekre, ebből 450 millió dollárt kapott az Apple. 2018-ban a Netflix 853 millió dollárt „termelt” az App Store-ban, és ebből 256 milliót kapott meg az Apple. Napra lebontva ez azt jelenti, hogy minden egyes nap 700 ezer dollár ütötte az Apple markát tulajdonképpen a semmiért, illetve azért, hogy az Apple lehetővé tette a Netflix számára, hogy előfizetést kínáljon. A számok annyiban nem egészen pontosak, hogy a Sensor Tower a szokott 30 százalékos Apple-adóval számol, azonban az egy évnél hosszabb előfizetéseknél „csak” 15 százalék az Apple-haszon.

Azért az a fenti számokból is látszik, hogy a Netflix lépése nagy érvágás az Apple számára, különösen mivel a Netflix a minden idők legnagyobb bevételét hozó iOS-es alkalmazás. Egyébként nem a Netflix az első cég, aki megpróbálja kikerülni az App Store-t, több olyan vállalat is van, amelyik más platformra irányítja a felhasználót, ha fizetni kell valamiért. Az Amazon is ilyen a Prime Videónál, meg az e-könyveinél, és például a Spotify is megszüntette azt a lehetőséget, hogy az iOS-es alkalmazásán belül lehessen előfizetni a Prémium szolgáltatásra.

A Netflix korábban már megtette ugyanezt a lépést a Google Play áruházban, így várható volt, hogy elérkezik az Apple-adó visszautasítása is. Az Apple minden bizonnyal tudomásul fogja venni a mostani döntést, mint ahogyan azt korábban is tette a hasonló esetekben. Kérdés viszont, hogy mi lesz akkor, ha egyre többen akarják majd követni a Netflix példáját.

A Google alkalmazásboltját – a Netflixével lényegében megegyező indokkal – már a Fortnite sikerjátékot fejlesztő Epic Games is megkerülte. A vállalat azóta ráadásul saját alkalmazásboltot is létrehozott, ahol lényegében kedvezőbb feltételeket is kínál bármely fejlesztőnek – igaz, egyelőre jóval kisebb eléréssel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gond van a gyerekkel? Képzelje magát szállodai recepciósnak

Gond van a gyerekkel? Képzelje magát szállodai recepciósnak

Halálos baleset Csongrádnál

Halálos baleset Csongrádnál

Ön is szavazhat arról, hogy melyik volt 2018 legjobb magyar könyve

Ön is szavazhat arról, hogy melyik volt 2018 legjobb magyar könyve

VG: Akut pénzellátási probléma van a Honvédkórházban

VG: Akut pénzellátási probléma van a Honvédkórházban

Labdazsonglőr mangafigura lett a 2020-as foci-Eb kabalája

Labdazsonglőr mangafigura lett a 2020-as foci-Eb kabalája

Egy jó hír a Brexitről: felkészült az EU a no deal esetére

Egy jó hír a Brexitről: felkészült az EU a no deal esetére