szerző:
hvg.hu

Tényleg nincs minden rendben, hiszen maga Tim Cook is elismerte, hogy a 2018-as iPhone-ok a vártnál rosszabbul teljesítenek. Vannak olyan elemzők, akik ebből már az Apple-korszak végét vizionálják.

Bár Tim Cook az iPhone-ok iránti gyengébb kereslet miatt elsősorban az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborút okolja, vannak, akik szerint egy korszak lezárultáról lehet szó. Az Apple-korszakra gondolnak, hiszen vitathatatlan, hogy az elmúlt évek mobiltechnológiájának élén a cupertinói cég járt. A felhasználók elfogadták, hogy az Apple igen magasra szabja készülékei árát, viszont ezért cserébe igazán jó és megbízható minőséget kapnak.

©

Most viszont úgy tűnik, elérkeztünk a tűrőképesség határához, ráadásul időközben számos gyártó érkezett a piacra, nem kevésbé jó, viszont sokkal elérhetőbb árú termékekkel. Mindez oda vezetett, hogy még a jobb módú felhasználók sem tudták elfogadni a drága 2018-as iPhone-ok árcéduláján szereplő összeget. A kereslet messze elmaradt a várttól, az Apple-nek vissza kellett fognia a termelést, sőt, tőle szokatlan módon, leárazásokat kellett kezdeményeznie.

Egyszeri megingásnak gondolhatnánk a történteket, azonban a Goldman Sachs szerint az idei iPhone-eladások csökkenése egy általánosabb csökkenés kezdetét jelentheti. A Goldman Apple-elemzője, Rod Hall úgy véli, hogy az Apple most nagyon hasonlít az egykori Nokiára. Akkoriban a finn cég is mindenáron vezető akart maradni a mobilpiacon, nyomatta az új modelleket, azonban az ügyfelek egyre kevésbé akartak frissíteni. Hasonló a helyzet most is, a piac lassan telített, a kissé régebbi iPhone-ok is igen jók, azaz miért adnának ki – rengeteg – pénzt a felhasználók az újabb modellekre?

Az elemző persze megjegyzi, hogy az említett hatás elsősorban Kínában érezhető, azonban figyelmezteti a befektetőket, hogy bár 2019-re egyelőre nem látnak erős bizonyítékot, azért más piacokon is hasonlóvá válhat a helyzet, ahogy az iPhone-vonal közeledik a maximális piaci penetrációhoz. Hall az Apple részvényeit illetően sem túl optimista: szerinte az eredeti 182 dolláros előrejelzést 140 dollárra kell csökkenteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!