szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Királyságban eddig is szigorú büntetéssel kellett szembenéznie annak, aki terrorista anyagokat terjeszt, mostantól viszont azoknak sem kegyelmeznek, akik "csak" nézik azokat.

Minden más európai országgal szemben Nagy-Britanniában fogyasztják legjobban az Iszlám Állam szélsőséges tartalmait – ez derült ki korábban a NewNetwar egy átfogó kutatásából, amelyről a The Guardian számolt be.

Elemzők állítása szerint a szigetországban egy átlagos héten száz új cikk, videó és egyéb, az IÁ-hoz köthető tartalom kerül ki az internetre, melyekre rengeteg kattintás érkezik. Vagyis a propaganda megjelenése csupán az egyik probléma, a fogyasztásuk legalább ekkora gondot jelent.

A brit kormány ezért már 2017-ben amellett kezdett kampányolni, hogy az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is legyen bűncselekmény. Az Independent most azt írja, a módosítást nemrég jóváhagyták, így az új törvény értelmében 15 évig terjedő börtönbüntetést lehet kiróni azokra is, akik egyszer is terrorista propagandára kattintanak. A korábbi törvény csak azt büntette, ha valaki letöltött és tárolt terrorcselekményekre szító tartalmakat, azok viszont, akik “csak” nézték, a jelentős büntetőjogi rés miatt semmilyen szankcióra nem számíthattak. A brit politikusok szerint ez komoly probléma, ugyanis a terrortámadási tervek előkészületei nem egy esetben az ilyen tartalmak megtekintése alapján történnek.

A kedden jóváhagyott törvénymódosítás alól az újságírók, akadémikusok, illetve azok is kivételnek számítanak, akiknek nincs okuk hinni az interneten fellelhető, radikalizálódásra hívó tartalmakban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!