szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy frissen publikált kutatási eredmény azt állítja, a YouTube-nak nagy szerepe van abban, hogy ennyire terjed a laposföld-elmélet.

Nemcsak a Facebook vádolható azzal, hogy túlságosan nagy teret engedett az álhíreknek és a különböző összeesküvés-elméleteket terjesztő oldalaknak. Hasonló a helyzet a YouTube esetében is, és ahogy azt a közösségi oldal már megtette, a videómegosztó is úgy döntött, fellép ezek ellen a tartalmak ellen. A cég január végén jelentette be, hogy száműzik az ajánlórendszerből azokat a videókat, amelyek nem sértik ugyan a tartalmi irányelveket, de nem is tekinthetők biztonságosnak. Egy friss kutatás szerint erre komoly szükség is van.

[Páros lábbal szállt bele a laposföld-hitbe az összeesküvés-elméletek hazai megmondóembere]

Asheley Landrum professzor, a Texasi Egyetem tudományos kommunikációs asszisztense 30 laposföld-hívőt kérdezett meg arról, mióta gondolják úgy, hogy a Föld lapos. Egy kivételével mindannyian azt válaszolták, hogy egészen addig nem hittek a dologban, amíg a YouTube-on nem látták azokat a videókat, amelyek ezt a "nézetet" népszerűsítik. Landrum szerint a legtöbb ilyen anyagot valamilyen – például a 9/11-es eseményekkel, vagy a Holdra szállással kapcsolatos – összeesküvés-elméletes videó után ajánlotta a rendszer.

©

Landrum 2017-ben és 2018-ban is ellátogatott egy-egy, a laposföld-hívők által szervezett "konferenciára", hogy az azon részt vevő embereket kérdezgesse a témával kapcsolatban. A The Guardian beszámolója szerint az általa megkérdezettek közül az, aki nem a YouTube miatt kezdte el hinni, hogy a Föld lapos, azért csatakozott a nézethez, mert a családja meggyőzte őt – akik viszont a YouTube-videók alapján alakították ki a nézeteiket.

[Így nézett volna ki a teljes holdfogyatkozás, ha valóban lapos lenne a Föld]

Landrum ugyanakkor kiemelte, a YouTube nem vétett hibát, de sokkal többet tehet azért, hogy megvédje a felhasználókat az álhírektől és az összeesküvés-elméletektől. Szerinte a legnagyobb szükség arra lenne, hogy olyan videókhoz vezessék el a felhasználókat, amelyekben elmagyarázzák, miért tévedés a laposföld-elmélet, és hogyan győződhetnek meg az emberek saját maguk arról, hogy az állítás nem igaz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia