szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De keményen dolgozó kisgyíkként felkészült az új kihívásokra.

Új Tyrannosaurus-fajt találtak amerikai kutatók Utah államban, amely alig volt nagyobb egy méternél, körülbelül egy szamár méretét érte el – írja a BBC. Az állatka súlyát 78 kilogrammra becsülik.

A tyrannosaurusokat a krétakor csúcsragadozójaként ismeri a nagyközönség, de arról egyelőre keveset tudunk, hogyan alakult ki a hatalmas húsevő. A most felbukkant, Moros interpidus névre keresztelt fosszília egy láncszem ebben a folyamatban.

A csacsiszaurusz a maga súlycsoportjában azért már komoly ragadozónak számított, csontváza alapján gyors, fejlett érzékszervekkel rendelkező, hatékony vadász lehetett. Egyúttal el tudta kerülni a kor nála nagyobb, veszélyt jelentő húsevőit. Ekkor határozhatta el, hogy tizenötmillió év múlva ő lesz a leghatalmasabb ragadozó a világon.

A faj felemelkedése a kései krétakorban bekövetkező felmelegedéshez köthető, amikor a növényzet burjánzása és a tengerszint emelkedése átalakította az élettereket. A Tyrannosaurus eddigre felkészülten állt az új kihívások előtt, és így képes volt átvenni a hatalmat az addig uralkodó, rossz hírű Allosaurus családtól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Millenium Falcon, avagy fapadossal az űrbe – Elon Musk életútja, 6.rész

A Millenium Falcon, avagy fapadossal az űrbe – Elon Musk életútja, 6.rész

Idén is sok család vesz fel hitelt a tanévkezdés miatt

Idén is sok család vesz fel hitelt a tanévkezdés miatt

Óriási természeti katasztrófát okozhat a Mauritiuson kiömlött olaj

Óriási természeti katasztrófát okozhat a Mauritiuson kiömlött olaj