szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A OneTab nevű, ingyenesen telepíthető és használható bővítménnyel a böngészőben megnyitott oldalakat menedzselhetjük úgy, hogy a böngésző ne foglalja le a számítógép processzorának és memóriájának jelentős részét.

Jó hírt kaptak a napokban a Google Chrome felhasználói. Kiderült, a böngésző fejlesztői már javában tesztelik azt a Chrome-ba beépített megoldást, aminek köszönhetően jóval kevesebb memóriát eszik majd meg még akkor is, ha nagyon sok lapfül van nyitva. Ilyen esetekben ugyanis a program igényei drasztikusan megugranak, a vége pedig egy jelentős méretű idegeskedés a felhasználó részéről, amiért rendkívül lassúvá válik a működés.

A Google egyelőre a fejlesztőknek szánt (de bárki számára letölthető és telepíthető) Chrome Canaryban próbálgatja az új funkció működését, így kérdés, pontosan mikor érkezhet majd meg ez a fő verzióba. Szerencsére addig sem kell idegeskedni, van ugyanis másik megoldás is a problémára.

A OneTab nevű bővítmény – amely nemcsak Chrome-ra, hanem Firefoxra is elérhető – jó néhány éve szolgálja már a felhasználókat, ami lényegét tekintve ugyanazt nyújtja, mint a Chrome úton lévő megoldása, csak épp más módon éri el, hogy spóroljon a processzorral és a memóriával.

Ha a bővítmény telepítése után a böngészőben megjelenő ikonra kattintunk, akkor a OneTab összegyűjti a megnyitott böngészőlapokat, és a megnyitott oldalak hivatkozásairól egy listát készít. Mindez egy remek köztes megoldást jelent: a lap nem használja tovább a gép energiaforrását, viszont bezárni sem kell ehhez, így bármikor visszatérhetünk rá.

©

Az ingyenes bővítmény azt ígéri, a böngésző által használt memória 95 százalékát felszabadítja, ami még akkor is igen hatékony megoldásnak tűnik, ha a valós érték ennél valamivel kevesebb.

A bővítmény már hosszú évek óta létezik, 2019-ben viszont kapott egy frissítést, amelynek köszönhetően az összes lapot egyszerre tudjuk helyreállítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség