Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Saját kezünkbe véve tapasztalhattuk meg Barcelonában, milyen a gyakorlatban a Huawei vasárnap este bejelentett új csúcstelefonja, a Mate X.

A két legnépszerűbb mobilgyártó, a Samsung és a Huawei is bemutatta már saját összehajtható telefonját. Előbb a dél-koreaiak álltak elő a Galaxy Folddal, melyet azonban a londoni sajtóesemény napjaiban nem próbálhattak ki az újságírók. A Huawei is csak (többnyire) átlátszó dobozokban mutatta meg a bemutatón a Mate X-et, hétfőn este azonban kézbe is vehettük a készüléket.

A Mate X hagyományos telefon módban
©
A Mate X hátulja hagyományos telefon módban, bekapcsolt képernyővel
©

Az első tapasztalataink alapján a Mate X nem csak jól és futurisztikusan néz ki, hanem éppen annyira jól működik a való életben is, mint ahogy az "papíron" (a prezentáció alapján) tűnt. Összecsukott állapotában minden szinten egy hagyományos mobilként funkcionál. Napjaink hagyományos telefonjainál valamivel vastagabb, de méretei a kényelmes határon belül vannak.

©

A készülék szabad szemmel szinte nem is észlelhető késleltetéssel igazítja a nagyobb képernyőhöz a tartalmat, amikor kinyitjuk. A szétnyitott formájában 8 hüvelykesre növő képernyőről nem csak mi gondoljuk úgy, hogy tabletméretű, hanem a gép is, ilyenkor ugyanis már táblagépre optimalizált formában töltődnek be például a weboldalak.

©
©
©
©
©

Nagy kérdés volt sokakban, hogy a szétnyitott telefon képernyőjén nem látszik/érződik-e középen valamiféle dudor, megemelkedés, gyűrődés. A Huawei az év közepén esedékes megjelenés előtt ugyan csiszolgatja még egy kicsit a Mate X-et, de azt már a most hozzánk került példány alapján is el tudjuk mondani, hogy ilyen "gyűrődős" problémát nem tapasztaltunk vele. A nagy képernyőn kényelmesen, mindenféle zavaró sáv nélkül olvashatók a tartalmak, egyáltalán nem látható semmiféle meghajlás. Aki aprólékosan tapogatja a képernyőt, az talán (mintha) felfedezhet a hajtás mentén valamiféle furcsa érzést. Talán úgy lehet ezt legjobban megfogalmazni, hogy aki nagyon meg szeretné találni a behajtás sávját, az meg fogja, de aki egyszerűen csak használni szeretné a Mate X-et, az semmit nem fog észrevenni belőle.

A Mate X hátulja hagyományos telefon módban, kikapcsolt képernyővel
©

További kérdés ezzel kapcsolatban, hogy egy-két év használat után is bírja-e a képernyő, de erre értelemszerűen csak egy-két év múlva lehet majd válaszolni. A Huaweinek mindenesetre már lehet vele jó sok hónapnyi tapasztalata, az összecsukható-szétnyitható rendszeren ugyanis már 3 éve dolgoznak.

A Huawei Mate X, melynek funkcióiról és képességeiről itt olvashat, év közepén kerül majd piacra, 2300 eurós, azaz (nettó) 730 ezer forintos áron.

Az MWC 2019 mobilos szakkiállítás friss híreit itt találja. Ha nem szeretne lemaradni az újabbakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Venezuelától szokott olyan levelet kapni az ENSZ, mint amilyet Magyarországtól kapott

Venezuelától szokott olyan levelet kapni az ENSZ, mint amilyet Magyarországtól kapott

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány