Balogh Csaba
Balogh Csaba

A szerda este bemutatott, összehajtható Samsung Galaxy Fold egy izgalmas, technológiailag fejlett telefonnak tűnt. Egészen vasárnap délutánig, amikor a Huawei prezentálta saját összehajtható mobilját. A történet vége a felhasználók számára sajnos így sem happy end. És ahogy sejthető, a készülék árával van gond, nem is kicsi.

Az összehajtható telefonokról talán még senki nem tudja, hogy mire lesznek igazán jók, mégis évek óta egy emberként várt érkezésükre az iparág és a technológiai újdonságok iránt érdeklődő felhasználók. A jeget még tavaly ősszel törte meg a Royole nevű, nem igazán ismert kis kínai gyártó, ám az első nagy durranást, amire mindenki várt, a Samsung szerda este, Londonban bemutatott Galaxy Fold nevű készüléke jelentette. A dél-koreai vállalat megelőzte vele legnagyobb konkurensét, a saját hasonló megoldását, a Mate X-et csak vasárnap délután prezentáló Huaweit.

A két telefon bemutatása között még négy nap sem telt el, ám ha képzeletben egymás mellé tesszük őket, akkor úgy tűnik, mintha a Samsung Galaxy Fold (fény)évekkel korábbi lenne, mint a Huawei Mate X. A barcelonai Mobile World Congress szakkiállítás nulladik napján bemutatott Mate X technológiailag annyival kiforrottabbnak tűnik a Galaxy Foldnál, hogy már-már érthetetlennek tűnik, mi történik a világ legnagyobb okostelefon-gyártójával.

A Galaxy Foldon összehajtott állapotában egy 4,6 hüvelykes képernyő látható. Ami nem kicsit, sőt sokaknak pont jó. A probléma az, hogy a képernyő körül egy nagyon(-nagyon) nagy műanyag káva terebélyesedik. Erről egészen vasárnapig azt gondolhattuk, hogy biztosan csak itt tart 2019-ben a technológia, az összehajtható telefonok első generációjánál belefér.

Samsung Galaxy Fold
©

De vasárnap délután kiderült, hogy ez nem így van, a Huawei vezérigazgatója, Richard Yu ugyanis egy olyan mobilt húzott elő Barcelonában, amelynek 6,6 hüvelykes képernyője összecsukott állapotban elfoglalja majdnem az egész előlapot.

Huawei Mate X
©

Ehhez képest nüansznyi különbségnek tűnik, hogy a Galaxy Foldot szétnyitva egy 7,3 colos képernyő tárul a felhasználó elé, míg a Mate X képátlója 8 colos. Az előlapi különbség magyarázata is itt, a szétnyitásnál keresendő. Míg a Samsung készülékén belül van a nagy képernyő, összecsukott állapotában pedig csak egy másik, külső kijelzőt látunk, addig a Huaweinél egyetlen képernyő van, mégpedig kívül, és összecsukva ez "öleli körül" a készüléket.

Huawei Mate X
©
©

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Huawei Mate X-et összecsukva nem csak elöl, hanem hátul is megmutatkozik egy képernyő, ami – ha ügyesen dolgoznak a fejlesztők – praktikus előnyöket hozhat majd a felhasználói élményben.

Huawei Mate X
©

A nyitó-csukó mechanikához köthető egy másik hatalmas különbség. A Samsung ugyan nem ismertette a pontos paramétereket, de a Huawei – feltételezhetően megalapozott – ismeretei szerint a Fold szétnyitva 6,9 mm vastag, míg a Huawei eszköze 5,4 mm-es. Már százalékosan sem kicsi a különbség, de minden valószínűséggel zsebben érezhetővé válik majd, amikor valaki elteszi a mobilját. Összecsukva már hozzáadódik a mechanika is, végeredményben egy 17 mm-es telefont kapunk egy 11 mm-es ellenében. Kereken 6 mm-nyi különbséget – de már hármat is – pedig jellemzően évek alatt szoktak lefaragni a gyártók. Ez rengeteg.

©
©

Lóerő, kamera, akkumulátor

Mindkét mobil szívét egy 7 nm-es csíkszélességgel gyártott lapkakészlet jelenti, a Samsung a Qualcomm Snapdragon 855-ösét alkalmazza (1x2,84 GHz + 3x2,42 GHz + 4x1.8 GHz magokkal), a Huawei pedig természetesen a házon belül készülő Kirin 980-ast (2x2,6 GHz + 2x1,92 GHz + 4x1,8 GHz). Előbbi esetben 12 GB RAM társul a processzor mellé, utóbbiban pedig 8 GB. Hogy a nyers számokból és lóerőből végül milyen gyakorlati különbség ered, azt majd az első tesztek döntik el. Ezen a fronton elképzelhető, hogy a Galaxy Fold jobban teljesít majd, a nagy kérdés az, hogy csak papíron vagy élményben is érezhető lesz majd az eltérés. A belső tárhely mindkét eszközbe 512 gigás.

Huawei Mate X
©

A Huawei újdonságába szerelt kamerarendszer lényegében megegyezik az aktuális csúcskészülékükbe, a Mate 20 Próba szerelttel, így várhatóan – a Samsung Galaxy S10+ és a Huawei P20 Pro társaságában – a mobilfotózás terén jelenleg elérhető legjobb fényképek készíthetők majd a kínaiak összehajtható telefonjával is.

A Mate X-ben lévő, összesen 4500 mAh-es kapacitást kiadó akkumulátorpár nem sokkal erőteljesebb, mint a Galaxy Foldba szerelt 4380 mAh-es. Sőt, az előbbi mobil jóval nagyobb "kis képernyője" miatt bőven előfordulhat, hogy a Samsung telefonja valamivel tovább bírja majd a Huaweiénél. De az egészen biztos, hogy a feltöltésnél nagyobb lesz a különbség: a Samsung 18W-os gyorstöltésével a Huawei 55W-os – eddigi leggyorsabb – megoldása áll szemben. Ez utóbbiról a bemutatón az a konkrétum is kiderült, hogy mindössze 30 perc alatt 85 százalékosra tölti fel a Mate X akkumulátorát. A gyártó korábbi (P20 Pro, Mate 20 Pro) ígéretei és valódi teljesítménye tükrében minden okunk megvan el is hinni ezt.

Huawei Mate X
©

Árhatár a csillagos ég?

A már az 5G-s mobilhálózatokkal is kompatibilis, Android 9.0 Pie operációs rendszerű telefonok egyike sem olcsó. A Samsung szerdán 2000 eurós árcédulát lebegtetett be, a Huawei vasárnap 2300 eurós áron jelentette be saját új, az ígéretek szerint az év közepén megjelenő telefonját. A dél-koreai 634 ezer forint után a kínai vetélytársnál 730 ezer forintról beszélhetünk. Még ha bruttó, végső kiskereskedelmi árnak is tekintjük ezeket az összegeket, akkor is elképesztően magasak.

Hogy a Huawei Mate X ér-e százezer forinttal többet a Samsung Galaxy Foldnál, az így, az eszközök közül saját szemünkkel csak az előbbit látva – azt is csak üveg mögül – egyértelműnek tűnik: igen. (A végső döntést csak tesztelés után hozhatjuk majd meg.) A 730 ezer forinttal a 634 ezer forinttal összemérve tehát valószínűleg semmi gond nincsen. Azzal sincs feltétlenül baj, hogy egy ilyen, újszerű kategória eszközeit dupla annyiért adják a gyártók, mint a "hagyományos" csúcsmodelljeiket. A probléma a kiindulási ponton keresendő: ott, hogy ma már "a hagyományos" csúcskészülékekért is minden nagy gyártó elkér 330-450 ezer forintot. Ha ez az alapár alacsonyabb lenne, könnyebben befogadhatnák a felhasználók a dupláját is. Így azonban nagy kérdés, hányan fogják két csúcskategóriás számítógép árát kifizetni egy eszközért, ami végső soron mégiscsak pont arra képes, mint egy normál okostelefon.

[Nézze meg a fotókat és a videót: kezünkbe is vettük a Huawei összehajtható telefonját.]

Az MWC 2019 mobilos szakkiállítás további friss híreit itt találja. Ha nem szeretne lemaradni az újabbakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szerdán is drágulni fog az üzemanyag

Szerdán is drágulni fog az üzemanyag

Ellepték a drogosok Miskolcot

Ellepték a drogosok Miskolcot

Fekete brit színésznő lesz az új 007-es ügynök

Fekete brit színésznő lesz az új 007-es ügynök

A globális felmelegedés már nem csak a jövőnket veszélyezteti, hanem a múltunkat is

A globális felmelegedés már nem csak a jövőnket veszélyezteti, hanem a múltunkat is

Ha ezt a hat számot megálmodta, innentől könnyen fog aludni

Ha ezt a hat számot megálmodta, innentől könnyen fog aludni

Takaró Mihály: Akinek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontott

Takaró Mihály: Akinek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontott