szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MAREA nevű adatkábel forgalmát még 2017 októberében kapcsolta be a Facebook és a Microsoft, ami eddig is a világ legnagyobb kapacitású vezetéke volt, most azonban még csavartak egyet a teljesítményen.

Még 2016 májusában jelentette be a Facebook és a Microsoft, hogy közösen építik meg az Egyesült Államokat Európával összekötő adatkábelt. A 6600 km hosszú MAREA Virginiát és a spanyolországi Bilbaót köti össze 2017 szeptembere óta, akkor kezdték el ugyanis ráengedni a terhelést, amin másodpercenként 20 000 GB mehet keresztül. Mindez nagyjából 160 Tbps kapacitást jelent, ami már így is a legnagyobb teljesítményű kábellé teszi a MAREA-t.

A The Verge beszámolója szerint az eddigi kapacitást több mint 20 százalékkal sikerült megnövelni anélkül, hogy frissíteni kellett volna a kábeleket. Ehhez a 16QAM modulációt használták. A technológia segítségével az optikai kábelpáronként az eddigi 20 Tbps helyett sikerült elérni a 26,2 Tbps-t, ami igen jelentős változás az eredeti állapothoz képest.

©

Az elért eredmény azért is fontos, mert így anélkül lehetne megnövelni a már meglévő, de régi típusú kábelek kapacitását, hogy fizikailag hozzájuk kellene nyúlni.

A MAREA jelenlegi átlagos átviteli kapacitása egyébként 9,5 Tbps, így még sok akadályt kell leküzeni, mire ez a megoldás a való életben is használhatóvá válik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kényelmes, de kicsit veszélyes funkcióval kísérletezhet a Google

Kényelmes, de kicsit veszélyes funkcióval kísérletezhet a Google

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés