szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghökkentő felfedezést tettek a moszkvai állami egyetem tudósai és a kísérletben részt vevő szakemberek: azt állítják, mesterséges körülmények között sikerült "visszatekerniük" az időt. Áttörésük elsősorban a kvantumszámítógépek fejlesztésénél jöhet jól.

Az időgépekről szóló első fantasztikus regények óta izgatja a tudósok fantáziáját az idő kerekének mozgatása, amelyet moszkvai, illetve amerikai tudósok most bizonyos értelemben, de végrehajtottak – méghozzá egy kvantumszámítógép segítségével.

A kvantumfizikával foglalkozó, egyben a kutatást is vezető Gordey Lesovik szerint olyan körülményt tudtak előállítani, amellyel egyrészt könnyebb lehet megérteni a kvantumszámítógépek működését, másrészt ellentmond a fizika alaptörvényeinek.

A Scientific Reportsban ismertetett tanulmány szerint a tudósok elektronok, illetve a kvantummechnikában rejlő erőt felhasználva vissza tudták "fordítani" az időt. A kísérlethez egy sajátos programot használtak, amelyen szétlökött biliárdgolyók voltak láthatók, ezeket tudták visszarendezni eredeti, háromszögszerű állapotukba. Az Independent azt írja, azok közül, akik szemtanúi voltak a kísérletnek, úgy írták le a látottakat, mintha az idő megfordult volna,

illetve mintha valaki olyat rúgott volna az asztalba, hogy a golyók tökéletes, piramis formába térjenek vissza, ahogy még a szétlökés előtt voltak.

A kísérlet során a kvantumszámítógépek “építőkockáit” használták a számításokhoz. Ezek a gépek nem klasszikus módon, vagyis nem bitekkel, hanem úgynevezett qubitokkal dolgoznak, melyek érdekessége, hogy nem csak 0 vagy 1 értéket vehetnek fel.

A tudósok a kísérlet során felfedezték, hogy már két qubitot alkalmazva 85 százalékos siker koronázta az idő “visszaforgatását”. Amikor viszont három qubitot vettek figyelembe, sokkal több hiba történt, a számítás sikerességi aránya 50 százalékra csökkent.

A szakemberek szerint a felfedezés a kvantumszámítógépek fejlesztéséhez nyújthat segítséget, de az algoritmus az ilyen rendszerekre írt programok tesztelésére is felhasználható lesz. Azt remélik, hogy segítségével a szoftveres hibákat könnyebb és gyorsabb lesz majd kiküszöbölni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát