szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelentek az első összehajtható telefonok, azonban vannak, akik meglehetősen szkeptikusak velük kapcsolatban, és az innováció hiányát emlegetik.

Az idei barcelonai mobil szakkiállítás, az MWC 2019 és az azt megelőző időszak sztárjai egyértelműen az összehajtható telefonok voltak. Két elismert gyártó, a Samsung és a Huawei is bemutatta saját modelljét, a Samsung Galaxy Foldot, illetve a Huawei Mate X-et. Igazi technológiai szenzációról van szó, azonban van, aki egyáltalán nem lelkesedik ezért.

A BlackBerry vezérigazgatója, John Chen például egyenesen arról beszélt, hogy egyáltalán nem vonzók ezek a készülékek, méghozzá az innováció hiánya miatt. Véleménye szerint manapság a gyártók csak a minél nagyobb kijelzőkre fókuszálnak, ez terjedelmesebb készülékekkel jár, és ez nem ad feltétlenül okot a felhasználóknak a frissítésre. Személy szerint valami gyorsabbat szeretne a funkcionális frissítések területén, de egyelőre nem látszik semmiféle áttörés.

Persze könnyű neki kritizálni: a BlackBerry évek óta nem gyárt már okostelefont, ehelyett a biztonsági és kommunikációs szolgáltatásokra és szoftverekre összpontosít. Ennek ellenére vannak (és lesznek) BlackBerry-márkás eszközök, amelyeket – egy licenc-megállapodás  eredményeként – a TCL készít.

Ez a gyártó viszont egészen másképp látja az összehajtható telefonok kérdését, mint a BlackBerry-vezér. Bár eddig nem adott ki ilyen készüléket, az MWC-n viszont bemutatta a DragonHinge nevű elképzelést, ami a cég összehajtható telefonjainak az alapja lehet.

©

Valójában egy nagy projekt összefoglaló nevéről van szó, amibe egy különleges, az AMOLED panel 0-180 fokos forgatását lehetővé tevő mágneses csuklós megoldás éppúgy beletartozik, mint azok a szoftvermegoldások, amelyekkel hatékonyan lehetne használni egy ilyen készüléket.

A TCL- (BlackBerry-) hajtogatós telefonnak egyelőre csak prototípusai vannak, az eszköz(öke)t 2020-ra ígérik. Mindez stratégiai szempontból is fontos a TCL számára, mivel lehetővé tenné, hogy belépjen egy prémiumabb piaci szegmensbe, bár a cég vezetői hangsúlyozzák, 7,2”-es összehajtható okostelefonjuk „lényegesen megfizethetőbb” lenne, mint a Galaxy Fold.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot drágult a benzin és a friss zöldség, féléves csúcson az infláció

Nagyot drágult a benzin és a friss zöldség, féléves csúcson az infláció

Varga Csaba útnak indult, hogy meghódítsa a Mount Everestet

Varga Csaba útnak indult, hogy meghódítsa a Mount Everestet

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is