szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sorra fordulnak a cégek az Apple ellen: nemrégiben a Kaspersky Lab biztonsági cég nyújtott be panaszt Oroszországban, nehezményezve az almás cég tisztességtelen App Store-os üzletpolitikáját.

Korábban a Spotify tett panaszt az Európai Uniónál amiatt, hogy az Apple 30 százalékot kér az eszközén kezdeményezett előfizetésből, a napokban pedig az orosz kiberbiztonsági cég, a Kaspersky Lab élt panasszal hazájában az App Store monopolhelyzete miatt, szükséges lépésnek nevezve ezt a cupertinói céggel már hosszú ideje fennálló jó kapcsolata ellenére.

A Kaspersky azt állítja, hogy az Apple alkalmazásboltján és az egész iOS-es alkalmazás-ökoszisztémán keresztül gyakorol nyomást rájuk annak érdekében, hogy távolítsanak el két fontos funkciót a Kaspersky Safe Kids iOS-es alkalmazásból, méghozzá az alkalmazás-kontrollt és a Safari böngésző blokkolót. Az indok: az App Store irányelveinek megsértése.

©

A Kaspersky szerint mindkét funkció elengedhetetlen az appból. Az első lehetővé teszi a szülő számára, hogy az App Store korhatár-besorolása alapján határozza meg, milyen alkalmazásokat futtathat a gyereke. A másik feladata, hogy a kicsik csak a Kaspersky app beépített, biztonságos böngészőjét használják, ami megvédi őket a nem biztonságos tartalmaktól. A Kaspersky állítólag többször is megpróbált kapcsolatba lépni az Apple-lel, de nem jöttek létre érdemi tárgyalások.

A biztonsági cég úgy véli, az Apple azért rendelte el az említett funkciók eltávolítását az appból, mert az iOS 12-ben bevezette saját képernyő-idő funkcióját (tulajdonképpen saját szülői felügyeleti rendszerét), és nem akar ennek vetélytársat. Ezzel pedig platformtulajdonosként megakadályozza, hogy a fejlesztők egyenlő feltételekkel dolgozhassanak. Lehetne persze azzal érvelni, mondja a Kaspersky, hogy az App Store az Apple tulajdonában van, és így nyugodtan meghatározhatja a feltételeket, a probléma viszont az, hogy az Apple nem engedélyezi más szoftverboltok használatát az iOS számára.

2016-ban egyébként a Kaspersky a Microsoft ellen nyújtott be trösztellenes panaszt Oroszországban és az Európai Unióban, állítva, hogy a Windows 10-ben nem versenyezhet harmadik fél vírusvédelmi szolgáltatása a Windows Defenderrel. A panaszát azóta visszavonta, ugyanis a Microsoft módosította ezzel kapcsolatos irányelveit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket