szerző:
MTI / hvg.hu

Áttörést értek el rákkezelésen áteső fiúk termékenységének megóvásán dolgozó kutatók, akik szerint erre egy kísérleti technológia segítségével született egészséges majom a bizonyíték.

Egyre többen élik túl a gyermekkori rákbetegségeket, de szinte minden harmadik páciens terméketlenné válik az életét megmentő kemoterápia vagy sugárkezelés hatására. Amikor fiatal felnőtteket diagnosztizálnak rákkal, akkor a kezelés előtt lefagyasztják az érintettek spermáját, petesejtjét vagy embrióit. De a pubertáskor előtt diagnosztizált gyerekeknél ez nem lehetséges, hiszen szervezetük még nem termel érett spermiumokat vagy petesejteket.

"A rákbeteg gyerekek termékenységének kérdését éveken át figyelmen kívül hagyták" – mondta Kyle Orwig, a Pittsburghi Egyetem kutatója. Éppen ezért a tudós és kutatócsapata elkezdett foglalkozni a témával. Egy pubertáskor előtti majomtól származó hereszövet egy részét fagyasztották lemajd sterilizálták az állatokat. Amikor a majmok elérték a pubertáskort, a tudósok felolvasztották a sejtmintákat és "visszaadták" az állatnak: egyszerűen a bőr alá ültették.

A hormonok hatására a kis szövetdarabok növekedésnek indultak. Hónapokkal később a kutatók eltávolították őket, a belsejükben termelődött spermát begyűjtötték és lefagyasztották. Az Oregoni Nemzeti Főemlőskutató Intézet munkatársai ezekkel a spermiumokkal megtermékenyítették nőstények petesejtjeit és beültették az így létrejött embriókat. Ennek eredményeként 2018 áprilisában megszületett az első majom, Grady, "aki ugyanúgy játszik és viselkedik, mint minden más, normális úton született majom" – mondta Orwig.

Grady 12 hetes korában
©

A technika olyan jól működött, hogy az emberekkel végzett kutatások néhány éven belül el is kezdődhetnek – állítja a Science című tudományos lapban megjelent tanulmányt vezető szerzőként jegyző Orwig.

"Ez egy hatalmas előrelépés, amely megadhatja a családalapítás reményét" – véli Susan Taymans, a kutatást támogató Országos Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet (NICHD) kutatója.

Grady 11 hónapos korában
©

Lefagyasztott remények, már embereknél is

A Pittsburghi Egyetem orvosi központja és néhány más kórház már most lefagyasztja a fiatal rákbetegek éretlen hereszöveteit abban a reményben, hogy mire a páciensek felnőnek és készen állnak a családalapításra, már biztosan tudni fogják, hogyan kell használni a szöveteket.

A fiúk a heréken belül lévő apró csövecskék belsejében található őssejtekkel születnek, a pubertáskor tesztoszteronlökete hatására ezek a sejtek kezdik el termelni a spermiumokat. Orwig célja, hogy ezeket a spermatermelő őssejteket lefagyasztással megóvják a rákkezelés káros hatásaitól, hogy később a termékenység visszaállítására használhassák.

Hasonló kezelés nyújthat reményt a lányoknak is. A petesejtek a pubertás előtt éretlen állapotban vannak. A kutatók rákkezelés álló fiatal nőktől vett, tüszőket tartalmazó petefészekszövet-mintákat távolítottak el és fagyasztottak le abban a reményben, hogy a később visszaültetett, még éretlen petesejtek folytatják majd fejlődésüket. Beszámoltak már fiatal felnőttekkel végzett kutatások eredményességéről és gyerekszületésekről.

Néhány kórház már lányoktól is gyűjt és tárol petefészekszövetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Macron nem finomkodott, a franciáknak többet és hatékonyabban kell dolgozniuk

Macron nem finomkodott, a franciáknak többet és hatékonyabban kell dolgozniuk

Várja már a PlayStation 5 érkezését? Akkor ennek a hírnek nem fog örülni

Várja már a PlayStation 5 érkezését? Akkor ennek a hírnek nem fog örülni

Helyi népszavazással döntik el Révfülöpön, hogy építsenek-e kikötőt

Helyi népszavazással döntik el Révfülöpön, hogy építsenek-e kikötőt

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Szombaton nyitnak a strandok Budapesten, készüljön a libabőrre

Szombaton nyitnak a strandok Budapesten, készüljön a libabőrre