szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Maga az alapító Mark Zuckerberg is gyakran ír ki dolgokat a Facebookra, néhány korábbi poszt azonban rejtélyes mód eltűnt.

Mark Zuckerberg egyszer már csúnyán becsapta a közösségi oldal használóit, amikor tavaly áprilisban egy véletlen folytán kiderült: az alapító utólag is képes eltüntetni beszélgeteseket saját Messengerjéből.

Az üzenetek törölgetése rengeteg kérdést felvet, és bár a funkciót azóta mindenki megkapta, a dolog fölött sokan mostanáig sem bírtak szemet hunyni. Most egy újabb, ehhez hasonló ügy borzolja a Facebook-felhasználók kedélyeit: a Business Insider cikke szerint Mark Zuckerberg több Facebook-bejegyzése is eltűnt a rendszerből, mintha kiradírozták volna őket.

A gond nagyobbik része, hogy az eltűnt posztok kivétel nélkül 2007 és 2008 közötti bejegyzések voltak, ráadásul nemcsak személyesebb megnyilvánulások, hanem például az Instagram-felvásárlása után írt sem érhető már el, de ugyanígy hiányoznak bejelentések és az oldal működésével kapcsolatos írások is. Egy-egy bejegyzést persze több okból kifolyólag is törölhet valaki, még Mark Zuckerberg is, de minthogy most a világ egyik legbefolyásosabb emberéről van szó, a dolog nem feltétlenül megnyugtató.

A Facebook nem hagyta szó nélkül a lap értesüléseit és közleményben reagált. Állításuk szerint a bejegyzések egy hiba eredményeként törlődtek,

a helyreállításukkal pedig azért sem kísérleteznek, mert körülményes műveletről van szó.

(Ezt mondjuk kimondottan nehéz elhinni egy olyan oldalról, amely a felhasználók képeinek, videóinak hosszú idejű megőrzésével foglalkozik.)

A Facebook közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy bejelentéseik az úgynevezett Newsroom oldalon most is elérhetők. Csakhogy ott sem található meg mind Zuckerberg törölt bejegyzései közül, ahogyan az sem túl megnyugtató, hogy a posztokhoz tartozó linkek többsége sem működik már.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!