szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA vezetője szerint az utóbbi 10 napban 44 százalékkal nőtt a Nemzetközi Űrállomás fenyegetettsége.

Alig egy hete jelentette be India, hogy az általuk végzett hadgyakorlaton sikerült az, ami korábban csak Oroszországnak, az Egyesült Államoknak és Kínának. Nevezetesen: rakétával lőttek ki egy műholdat. A Shakti (indiaiul: erő) művelet három percig tartott. Az előre meghatározott célpontot egy műholdvadász rakétával semmisítettek meg. Most viszont úgy tűnik, az öröm mellé társul egy nem is olyan kicsi üröm is.

Jim Bridenstine, a NASA vezetője szerint az, hogy India kilőtte a műholdat, veszélybe sodorhatja a Nemzetközi Űrállomást (ISS), valamint a fedélzeten dolgozó tudósokat is. A rakéta legalább 400 részre robbantotta szét a műholdat, amik között van 60 olyan is, ami 15 centiméternél is nagyobb.

Bár magát a műholdat jóval az ISS röppályája alatt robbantották fel, a részeiből 24 darab "fölé került", így potenciális veszélyforrást jelentenek.

Az amerikaiak szerint az űrállomással kapcsolatos kockázat mértéke 44 százalékkal nőtt az elmúlt 10 napban. A NASA ugyanakkor mindenkit megnyugtatott: az űrhajósok egyelőre biztonságban vannak, szükség esetén pedig manőverezni is lehet az ISS-szel. A törmelék egyébként viszonylag alacsony pályán kering a Föld körül, így várhatóan előbb-utóbb "megtisztul" majd tőle a világűr.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az SZFE oktatói semmisnek tekintik az egyetem kiürítését előíró rendelkezést

Az SZFE oktatói semmisnek tekintik az egyetem kiürítését előíró rendelkezést

Minden rekordot megdöntött a használt autók adásvétele

Minden rekordot megdöntött a használt autók adásvétele

Minden harmadik magyar azt hiszi, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék egy helyre kerül

Minden harmadik magyar azt hiszi, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék egy helyre kerül