szerző:
hvg.hu

Feladták a leckét az Apple-nek: a Huawei szívesen eladna neki 5G modemchipeket (biztosabbá téve az 5G-s iPhone mielőbbi megjelenését), no de mi a helyzet akkor a nemzetbiztonsági kockázattal?

Enyhén szólva sem túl jó a viszony az Apple és az egyik legnagyobb chipgyártó, a Qualcomm között, érthető tehát, hogy az almás cég más forrás után néz. Legújabb iPhone-jaiban például Intel lapkakészletek dolgoznak, azonban úgy tűnik, az 5G-s modemchipeket illetően más forrásokat is keresnie kell.

A Huawei elsősorban hálózati eszközeiről és okostelefonjairól ismert, azonban a kínai cég a chipgyártásban is otthon van, olyannyira, hogy csúcstelefonjai, a Huawei Mate 20 Pro és a Huawei P30/P30 Pro a cég saját Kirin 980 lapkakészletét használja. (Azt azért jó tudni, hogy a Huawei „csak” tervezi a chipeket, a gyártást a TSMC-re bízza.

Az összehajtható telefonok mellett az idei év nagy dobását az 5G-s eszközök jelentik, azonban az Apple – eddig – mindkét területről kimaradt. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne készülne ilyen telefonokkal; 5G-s készülékét például 2020-ra várják. Ehhez az Intel XMM 8160 5G modemchipjét használná, azonban jelenleg kérdéses, hogy az Intel időben le tudja-e szállítani az áramköröket, legalábbis a teljes mennyiségben. És ez az a pont, amikor az Apple-nek – B tervként – más beszállítókat is kell keresnie. Na ekkor lép(het) képbe a Huawei.

A kínai cég – írja az Engadget egy, a céghez közeli forrásra hivatkozva – nyitott arra, hogy értékesítse 5G Balong 5000 modemchipjeit az Apple (de csakis az Apple) számára. Ez érdekes fordulat, hiszen a Balong chipeket a Huawei csakis saját termékeiben használja, ráadásul az Apple az egyik legnagyobb konkurense. Míg a Huawei „nyitott” lenne erre, kérdés, vajon a cupertinóiak megvennék-e ezeket a chipeket. Korábban az Apple ellátási láncért felelős ügyvezetője úgy nyilatkozott, más beszállítókban is gondolkoznak (ekkor amúgy a Samsungra és a MediaTekre gondolt), nem mintha elégedetlenek lennének az Intellel, de nem kívánnak egyetlen cégtől függni. Kérdés, beleillene-e ebbe a képbe a Huawei.

©

És lenne még egy további (és nem is kicsi) kérdőjel. Vajon hogyan reagálna egy ilyen üzletre a Trump-adminisztráció? Meggyőződésük ugyanis, hogy a Huawei fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra, és a modemchipek éppen a hang- és adatkommunikáció fő elemei. Érthető volna, ha aggályok merülnének fel a Huawei-chipek iPhone-okban történő alkalmazásánál. Várjuk a fejleményeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét