Helikopterek közé csapódott egy repülőgép a világ legextrémebb repülőterén

Helikopterek közé csapódott egy repülőgép a világ legextrémebb repülőterén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Balesetet szenvedett a Summit Air egyik repülőgépe a nepáli repülőtéren, az ütközésben hárman vesztették életüket.

A nepáli Lukla, vagy ahogy új nevén ismerik, a Tendzing–Hillary repülőtérről indult volna útnak vasárnap reggel a Summit Air légitársaság Let L-410-es repülőgépe, ám a járat még a futópályán balesetet szenvedett. A gép utasokat szerencsére nem szállított, azon csupán a háromtagú személyzet tartózkodott, ám a baleset így is tragikusan végződött.

A repülőgép a nekifutás első pillanataiban jobbra fordult, így letért a futópályáról, így az előtéren álló két helikopterbe csapódott. A Manang Air Eurocopter AS 350 helikopter totálkárosra törött, a másik AS 350-es viszont kisebb károkkal megúszta a dolgot. A balesetben az L-410-es elsőtisztje, illetve a helikoptereknél az előtéren tartózkodó két hatósági személy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették. A helikopter és a repülőgép pilótája kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet. A becsapódás előtti pillanatokat videón is látni.

Az Airportal szerint a Summit Air komoly biztonsági problémákkal küzd. A most balesetet szenvedett gépnek 2018-ban volt egy hasonló, akkor szerencsés kimenetelű balesete, néhány hónappal később pedig a futómű hibája miatt nem tudott elvégezni egy felszállást.

A Nepálban található, 2860 méter magasan fekvő Lukla repülőteret nem véletlenül hívják a világ legextrémebb replőterének. Egy meredek hegyoldalra épült, a futópályája mindössze 520 méter, ráadásul egy szakadékban végződik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások