szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még soha nem olvadt meg a jég ilyen korán az alaszkai folyókon, mint idén. A hétvégén a Tanana folyó hagyományos, jégolvadási fogadójátéka is lezárult, miután annak jege is felengedett.

A Tanana folyó olvadásának időpontjáról először 102 éve kötöttek fogadásokat a helyi vasútépítő munkások. Azóta sohasem fordult még elő, hogy már ilyen korán, április 14-én megolvadjon a jég. Ezúttal azonban a folyó jegén hagyományosan felállított faállvány már vasárnapra virradóra belesett a vízbe. A korábbi rekordot 1940-ben és 1998-ban jegyezték fel, amikor április 20-án olvadt meg a jég.

A játékban való részvételhez 2,5 dollárért lehetett jegyet venni és megjósolni az olvadás idejét. Idén is sok ezer jegyet vettek a helyiek, és szombattól, amikor már nyilvánvaló volt, hogy itt az olvadás, nagy csoportokban gyülekeztek az emberek a folyónál, hogy tanúi legyenek, amikor az állvány a vízbe süllyed. A játék győztesét néhány hét múlva hirdetik ki a szervezők.

[Az Alpok gleccsereinek fele eltűnik 2050-re]

Alaszka többi jelentős folyóján szintén megindult az olvadás, holott ilyentájt még általában azok is be vannak fagyva. A Kuskokwim folyó Bethelnél már pénteken kiszabadult a jég alól, ami szintén rekordnak számít, mivel az eddigi legkorábbi olvadás 2016. április 20-án következett be a folyón a 92 évre visszatekintő feljegyzések alapján.

A Tanana és a Kuskokwim olvadásával kapcsolatos feljegyzések azt mutatják, hogy a hatvanas évek óta átlagosan egy héttel korábban indul be rajtuk az olvadás. Idén a jég rekordkorai eltűnése a szokatlanul meleg tél következménye volt.

[A globális felmelegedés miatt mire odaérne a jég az Északi-sarkvidékre, már elolvad]

Brian Brettschneider, az Alaszkai Egyetem fairbanksi Nemzetközi Északi-sarki Kutatóközpontjának klímakutatója szerint a korai jégolvadás az alaszkai klíma hosszú távú változását jelzi. "Csak egy újabb jelzés arról, hogyan melegszik fel Alaszka" – mondta. A korai olvadásnak súlyos következményei vannak a térségben élőkre nézve, akik az úttalan vidéken a befagyott folyók jegét használják a közlekedéshez.

"Ha nem tudunk a folyón utazni a szánokkal, teljesen a légi közlekedésre kell hagyatkoznunk, ami nagyon drága" – mutatott rá Mark Leary, a helyi jupik törzs tanácsának tagja. A korai olvadás a környéken élők élelemhez jutását is megnehezíti, mivel a jupik főleg halat, vadat és növényeket esznek. "Rendesen még a jéghorgászat szezonjának a csúcsán tartanánk, és motoros szánnal lehetne vadászni a költöző madarakra. Ehelyett már ilyen korán elő kell venniük a csónakokat a falusiaknak" – mondta Leary.

A kutatók szerint ha eltűnnek a gomolyos rétegfelhők felőlünk, azzal gyakorlatilag végleg vége a bolygónak. Ez szerencsére nagyon távoli lehetőség, van azonban néhány valós probléma is, amivel már most szembe kellene néznünk.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Lackfi János belegondol a szabadság elvesztésébe

Az én hetem: Lackfi János belegondol a szabadság elvesztésébe

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj