szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dietetikusok előre szóltak, avagy kapott-e egy tockost a koleszterinszintjétől.

Önt is elsodorta a húsvéti sonkacunami? Ön is felült a kalóriarollerre? Most leellenőrizheti az elmúlt napok gasztromerényleteit - íme, ezt ajánlják húsvétra a dietetikusok az ételadagok vonatkozásában:

Felnőttek reggelijében vagy vacsorájában az ünnepek alatt se legyen több 1 adag (3-5 dkg) sonkánál, tojásból 1 db-nál, zsömle/kifli esetén szintén 1 db-nál, vagy 1 ujjnyi vastag szelet közepes kenyérnél (8-10 dkg).

Minden esetben fogyasszunk legalább 1 adag zöldséget, ami lehet 1 közepes méretű paprika/paradicsom vagy 1/3 kígyóuborka, választhatunk 3-4 db tavaszi retket vagy ½ sörretket/jégcsapretket, esetleg 1 közepes darab sárgarépát vagy ½ karalábét.

A gyümölcsök közül 1 adagnak számít egy közepes alma/narancs vagy 1 kis pohárnyi bogyósgyümölcs (pl. eper, ribizli, málna).

Az ebédre elfogyasztott ételek adagjaira is figyeljünk, lehet például 3 dl leves, kb. 1 púpozott evőkanálnyi levesbetéttel, 1 tenyérnyi vékony szelet hús (10 dkg), 1 nagyobb halfilé (15 dkg), 1 egész kisebb csirkecomb, 20 dkg burgonya vagy ugyanekkora mennyiségű főtt rizs/tészta, 1 lapos tányér fele, azaz 25-30 dkg párolt zöldség/főzelék.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!