szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google Maps nem csak iránymutatás miatt hasznos, sokak üzleti szempontból használják: ezzel is vevőket terelhetnek cégükhöz, például egy boltba. Mostanság azonban nem túl rózsás a helyzet.

Több száz millióan nyitják meg naponta a Google Térképet, hogy tájékozódjanak, és feltehetően ez vonzza be a csalókat, hogy fals információkkal lássák el a szolgáltatást, megkeserítve ezzel a térképen megjelenő cégek működését – számolt be róla a Wall Street Journal.

A szolgáltatásban számos cég képviselteti magát, hogy a vállalkozást olyanok is elérjék, akik nem járatosak az adott városban. A WSJ nyomozása azonban feltárta: a találatok közt milliószám akadnak olyan vállalkozások, amik valójában nem is léteznek. A helyzet ráadásul hónapról hónapra rosszabb.

A lap arra a kérdésre is választ ad, miért folyamodnak valakik ilyesmihez. Mint írták, a konkurenciával való hadakozás napjainkban sokkal többet jelent a szókimondóbb reklámoknál. Egyesek attól sem riadnak vissza, hogy bizonyos vállalkozások elérhetőségeit (telefonszámukat és címüket) duplikálva egy másik városba is "beköltöztessék", azt a látszatot keltve ezzel, mintha az adott cég ott is jelen lenne – így pedig teljesen máshova navigálva az ügyfelet.

©

A Google természetesen eddig sem hagyta annyiban a dolgot. Egy blogbejegyzésben számoltak be róla, hogy csak tavaly 3 millió valótlan profilt távolítottak el a szolgáltatásból. Ennek 90 százalékát a Google szerint a felhasználók nem is látták, vagyis közvetlen károkozás – elviekben – nem történt. Ugyanakkor hozzátették: a küzdelem soha nem volt egyszerű, a csalók ugyanis új technikákat találnak ki, amik nagyban lassítják a műveletet.

A Google ugyanakkor hangsúlyozta, maguk a felhasználók is besegíthetnek, ha úgy vélik, olyan cégre bukkantak a Térképben, amelyet kizárólag csalás céljából hoztak létre ismeretlenek. A leghasznosabb funkciók egyike a vállalkozás jelentése, amely telefonról és számítógépről is megtehető.

A WSJ azért hozzáteszi, mindez csupán pillanatnyi tűzoltás, ugyanis a cégek Térképre és egyéb Google-szolgáltatásokba, például a keresésbe való felvételéhez csupán egy profilra és néhány adatra van szükség. A folyamat maga gyerekjáték, és a jelek szerint annyira nem is ellenőrzött.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe