szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Curiosity néhány napja magas metánszintet mért a Mars légkörében, ám a gáz mostanra eltűnt. A tudósok most azt nem értik, hova lett.

Amilyen hirtelen felbukkant, olyan gyorsasággal el is tűnt a Mars légkörében néhány napja kimutatott, nagy mennyiségű metán – számolt be róla a New York Times, amely az eredeti hírt is hozta.

A lap néhány napja közölte meg nem nevezett forrására hivatkozva, hogy a vörös bolygó légkörében hatalmas mennyiségű metánt talált a Curiosity marsjáró. A metán észlelése azért is érdekes, mert ezt a gázt a Földön az élőlények állítják elő, a tudósok ebből pedig azt feltételezték, hogy a Marson még ma is előfordulhatnak olyan, élő mikroorganizmusok, amik anyagcseréjük során termelik azt.

A portál néhány órája azonban arról számolt be: a korábban észlelt gáznak mostanra nyoma sincs, ami azért felvet néhány kérdést, többek közt az eredetére vonatkozóan, és arra is, hogyan tűnhetett el ilyen gyorsan. A jelenség egyébként nem szegte kedvét a Mars kutatóinak, sőt: most még izgatottabbak, ugyanis biztosak benne, hogy a korábbi mérés nem egy hiba eredménye volt.

A Curiosity egy kisebb kémiai laborral is rendelkezik (Sample Analysis at Mars, vagy röviden: SAM), amely többek közt a metánszint észlelésére is alkalmas. Az egység már 2013-ban is észlelte a marsi élet jelenlétére utaló nyomot a légkörben, akkor azonban jóval kisebb mértékben. A mostani számítás viszont sokkal magasabb metánszintet mutatott ki, és a szakemberek szerint nem elképzelhetetlen, hogy mindez biológiai folyamatok eredményeként jött létre.

A szakemberek idén áprilisban egy agyagosabb területre "irányították" a marsjárót, mert felmerült, hogy ezen a helyen van a legnagyobb esély arra, hogy az élet fennmaradjon.

A NASA embereit egy másik felfedezés is izgalomba tartja: nemrég rejtélyes fehér fényt vettek észre (pontosabban a Curiosity) a Mars egy távoli pontján, ami messziről olyan, mintha valami lebegne. Persze az is lehet, hogy csak egy visszatükröződésről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon