szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Soha nem készült még olyan telefon, aminek kameráját a kijelző alá tették be, az Oppo viszont egy ilyet húzott elő a zsebéből. Igaz, egyelőre csak prototípus.

Minden különösebb előzmény nélkül tette közzé az Oppo még június elején azt a videót, ami rögtön izgalomba hozta az okostelefonok rajongóit. A kínai cég egy olyan megoldást villantott, amivel még egyetlen mobilgyártó sem állt elő: elsőként nekik sikerült a kijelző alá küldeni a szelfikamerát.

Az újdonságról nemrég érkezett egy újabb videó, mintegy felvezetve a június 26-i sanghaji bemutató. A cég ugyanis a távol-keleti városban rántotta le a leplet az új fejlesztéséről, ami egyelőre még csak prototípusként létezik, de hamarosan kész termék lehet belőle.

©

Mivel az optika valóban a kijelző alá került, így az előlapot szinte teljesen a képernyő foglalja el. Nincs belógó szenzorsziget, ahogy nincs semmilyen mechanikai szekezet sem benne a szelfikamera működéséhez. A kijelző felső része egy egyedi, átlátszó anyagból készült, a megfelelő működéshez pedig a pixelstruktúrát is újratervezték. A fejlesztők szerint a kameramodul is különleges, ugyanis többek között a megszokottnál jóval nagyobb szenzorral rendelkezik.

A legfőbb probléma, hogy az optika feletti kijelző miatt homályosabb lehet a kép, de az Oppo szerint három algoritmus dolgozik azon, hogy ne romoljon a kép minősége, ugyanakkor a kijelzőjé sem.

©

Az egyik ilyen a White Balance (vagyis fehéregyensúly) névre keresztelt kód, amivel az Oppo a színeket állítja be úgy, hogy a bejövő fény ne rontsa a képet. A HDR algoritmus csökkenti a túlexponált részeket és növeli az árnyékos részek láthatóságát, míg a Haze Removal a kép élességéért felelős.

Arról egyelőre nem beszéltek, hogy a mobil milyen specifikációval érkezhet, mennyibe kerülhet és mikor dobják majd piacra. Lehet, hogy erről a Xiaomi ejt majd néhány szót.

Ha nem szeretne lemaradni az Oppo újdonságáról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között