szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kérdéssel fordult egy amerikai szenátor az Amazonhoz az Alexa által rögzített felvételek megőrzési dátumát illetően. A válasz olyan volt, amit nem szívesen hallunk.

Az Amazon egyik vezető beosztású munkatársa erősítette meg, hogy az Alexa digitális asszisztenssel („ő” dolgozik az Echóban és az Echo Dotban) folytatott diskurzusok tulajdonképpen örökre megmaradnak, amennyiben nem törli őket manuálisan a felhasználó – írja a ZDNet.

Testvéroldalára, a Cnetre hivatkozva azt is közölte, hogy korábban Chris Coons demokrata szenátor érdeklődött is ez ügyben az Amazonnál. A közkapcsolatokért felelős alelnök, Brian Huseman válaszolt is, elmondva, hogy valóban addig tartják meg a felvételeket és azok átiratait, amíg erről a felhasználó nem dönt másként, tehát akár örökre is. Ha viszont az ügyfél manuálisan töröl, akkor elméletileg törlődnek az adott fiókhoz tartozó felvételek és átiratok is, legalábbis az Amazon – írja Huseman – folyamatos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az átiratok ne maradjanak meg az Alexa más tárolóegységeiben.

Összefoglalva tehát: ha a felhasználó nem töröl manuálisan, akkor az Amazon megtartja a felvételeket, de törlés esetén sem lehet száz százalékig biztos abban, hogy nem marad valahol egy átirat. S ha ez még nem volna elég, az Amazon azt sem titkolja, hogy bár az audiomásolatokat eltávolíthatja, megtarthat bizonyos adatokat egy-egy interakcióból, sőt ezeket az Alexa Skill fejlesztőinek is elküldheti. Az átiratok segítségével lehet ugyanis tanítani az Alexát a parancsmegértésre eltérő életkorok, helyszínek, beszédhibák, akcentusok esetén.

[Digitális pogácsa: mi sül ki abból, ha veszünk otthonra egy olcsó okoshangszórót?]

Coons nyilatkozott a Cnetnek az Amazon válaszáról, állítva, nem lett megnyugtatva. Hiszen kiderült, jó eséllyel nem törlődnek a hangalapú felhasználói interakciók az Amazon összes szerveréről, hiába tesz bármit is a felhasználó. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy harmadik fél is megkapja ezeket az információkat, és egyáltalán nem világos, hogyan használja fel ezeket.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik szerint az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben

Szlávik szerint az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben

A feltételekhez kötött szeretet tragédiája – interjú a Golden Globe-esélyes magyar film rendezőjével

A feltételekhez kötött szeretet tragédiája – interjú a Golden Globe-esélyes magyar film rendezőjével

Hat nap után kért elnézést Bérczesi Róbert a félbeszakadt koncertjéért

Hat nap után kért elnézést Bérczesi Róbert a félbeszakadt koncertjéért