szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai navigációs rendszer egyre pontatlanabbá válik: jelenleg 500 méteres tévedéssel dolgozik, ám ez bizonyos helyzetekben még mindig elfogadható.

Lassan egy hét telik el azóta, hogy az Európai Unió Galileo navigációs rendszeréhez tartozó műholdak felmondták a szolgálatot. A szakembereknek annyit már sikerült megfejteniük, hogy a probléma az olaszországi földi egységgel van, de ennél közelebb nem kerültek a probléma megoldásához.

A műholdak állapotát jelző weboldalon ahogy a korábbi, úgy a mostani cikkünk írásakor is érzékelni a bajt: a 26 egységből 24 nem működik, kettőnél pedig a "tesztelés alatt" állapotjelzés olvasható. Vagyis ezekről sem mondható el, hogy minden rendbe lenne velük.

A navigációs jelek vizsgálatát elvégző olaszországi Navigation Signal Analysis and Simulation (NavSAS) úgy döntött, megvizsgálja, mi lehet a baj, és jó néhány érdekes dolgot talált a Galileo jelében. Például azt, hogy a GPS-jelek egyre pontatlanabbakká kezdenek válni – írja a The Register.

©

A beszámoló szerint emellett az is probléma, hogy van olyan jel, amit teljesen jónak mutat a rendszer, holott annak elérésével is probléma van. A szakemberek szerint ennek több oka is lehet, például az, hogy maga a rendszer még "nem vette észre", hogy gond van, mert egyéb problémák megoldásán fáradozik. Ez viszont azt eredményezi, hogy a Galileo mostanra

több mint 500 méteres pontatlansággal dolgozik.

Persze ez még mindig jobb annál, mintha egyáltalán nem működne a helymeghatározás, hiszen egy hegyekben vagy sivatagban elveszett embert még mindig meg lehet találni.

©

A Galileót működtető szervezet szerint a rendszer még mindig a tesztelés fázisában van, így egyelőre nem okoz nagy gondot a kiesés – a felhasználókat az amerikai GPS-re terelték át.

Ez a magyarázat ugyanakkor egy-két napig még elmegy, egy hét után azonban már erős a gyanú, hogy nem egy egyszerű meghibásodásról lehet szó. Pláne úgy, hogy nem sok információt osztanak meg a hibával kapcsolatban.

A Galileo szakértői most azt kérik a felhasználókat, osszák meg, miként hatott a meghibásodás a tesztelési vagy a kereskdelmi tevékenységükre. Ezek alapján ugyanis később könnyebb lehet majd orvosolni a helyzetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Használ GPS-t a telefonján? Pedig most már lecserélhetné, van jobb rendszer

Szerdán újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára.

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője