szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Time magazin is kiveszi a részét a holdra szállás 50. évfordulójának megünnepléséből. Igazi különlegességgel készültek.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Míg a NASA látványos panorámaképeket tett közzé a holdra szállás szombati 50. évfordulója alkalmából, a neves Time magazin egy különleges alkalmazást hozott össze. A program azért érdekes, mert segítségével otthon, karnyújtásnyira is átélhető az égitest meghódítása.

Mindez azért lehetséges, mert az app nem videókat játszik le, a kiterjesztett valóság segítségével például egy asztalra is képes rávetíteni, hogyan landolt az Armstrongékat szállító egység az égitesten 1969. július 20-án. A program emellett betekintést enged a parancsnoki modul belsejébe, ráadásul olyan szemszögből, mintha mi is az űrhajón utaznánk.

©

A felvételek, illetve az egész élmény rendkívül impozáns, ami annak fényében nem meglepő, hogy a munka mögött az Industrial Light and Magic stúdió áll. Ez az Amerikai Egyesült Államokban működő, és számítógépes grafikával foglalkozó cég, amelyet a Star Wars-filmekkel óriási sikert elért George Lucas alapított, majd később tovább adott a The Walt Disney Companynek.

Az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető, egyébként ingyenes program a Hold felszínét is megmutatja az alkalmazáson keresztül. Természetesen ez is számítógépes trükk, de az eredmény itt is elég látványos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?

Koronavírus: 17 ambuláns mintavételi pontot hoztak létre országszerte

Koronavírus: 17 ambuláns mintavételi pontot hoztak létre országszerte